Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Ezt olvasnia kell! Megjelent: A szőlő termesztése a Jászságban

Megjelent: A szőlő termesztése a Jászságban

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Bathó Edit: A szőlő termesztése a Jászságban

Bathó Edit: A szőlő termesztése a Jászságban c. könyv borítójaA Jászsági Füzetek 51. kötet

Jászberény, 2014.

A Jász Múzeumért Kulturális Alapítvány kiadványa

A Jász Múzeum igazgatónője számos kiváló könyvvel örvendeztette már meg a Jászság és Jászberény népi kultúrája iránt érdeklődő olvasókat. Foglalkozott a jász népviselettel, a népi méhészkedéssel, a jászkürttel. Legújabb munkájában a jászsági szőlőtermesztés múltjába kívánja elkalauzolni az olvasókat. A téma nem annyira a ma divatos gasztronómiai írások sorába lép egy lehetetlen feladatot fölvállalva, nem is borászati szakkönyv vagy mezőgazdasági tanácsadás kíván lenni, sokkal inkább történelmi áttekintést szeretne nyújtani a szőlőtermesztés jászsági múltja iránt fogékony emberek számára. A „lehetetlen feladat” itt nem egy gúnyos kiszólás kíván lenni részemről, hiszen a szerző maga is elismeri, hogy napjainkban úgyszólván nem beszélhetünk szőlőtermesztésről a Jászságban. Éppen ezért Bathó Edit a XVI. századtól napjainkig szűkebb pátriája szőlőgazdálkodásának ránk maradt tárgyi és szellemi emlékeit mutatja be történelmi időbesorolással. Ezekből nyújt át számunkra egy csokorra valót, melyből szomorúan állapíthatjuk meg, hogyan sorvadt el egy igen nagy hagyományokkal rendelkező szakma egyik jelentős néprajzi csoportunknál.

A kiadvány a történeti áttekintés után foglalkozik a legjelentősebb szőlőskertekkel, a szövetkezetesítéssel, a tisztviselőkkel, a szőlőhegyi építményekkel, a vallási élettel (búcsúk, keresztek, harangok), a szürettel, kádármesterséggel, de kitér a szőlő megművelésére is érintőlegesen.

A 224 oldalas mű számos fekete-fehér és színes képpel illusztrált, rengeteg levéltári forrással dokumentált.

A kötet 3500 Ft-ért megvásárolható a Jász Múzeumban.

Jász Múzeum

5100 - Jászberény, Táncsics Mihály utca 5.
 
Telefon/fax: 06- 57/ 502-610

jaszmuzeum(kukac)invitel.hu vagy jaszmuzeum(kukac)gmail.com

A kiadvány ismertetését a Jász Múzeum honlapján is megtekinthetik:

KATTINTSON IDE

Módosítás dátuma: 2017. január 11. szerda, 08:41