Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Civitas Fortissima

Civitas Fortissima

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

A Legbátrabb Város

1919. január 29-én helybéli polgárok (diákok, vasutasok, tisztviselők) és a környéken állomásozó magyar katonaság (16. és 38. honvéd gyalogezred) kiverte a Balassagyarmat városát akkor már két hete megszállva tartó cseh csapatokat. Bár az összecsapások több halálos áldozatot követeltek, sokan megsebesültek, de áldozatuk nem volt hiábavaló: a város magyar kézen maradt. A városháza falán 1922-ben emléktáblát helyeztek el a jeles eseményről, de a kommunizmusban ezt megfordították, így nem volt látható. A Magyar Országgyűlés 2005-ben a Civitas Fortissima címmel ruházta fel Balassagyarmat városát.

A Civitas Fortissima Múzeumot Matúz Gábor alapította 2010-ben, aki a csehkiverésről dokumentumfilmet is készített. A kiállítást Harth Tamás és Petró György rendezte, 2011. január 28-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Madách Mozi egyik helyiségében.

Végezetül álljon itt a honmentő akcióban hősi halált haltak névsora: Czakó Balázs, Dancsok Ferenc, Havaj József, Hrubecz Márton, Nagy József, Petrovics József, Rózsa András, Vancsó József, Virág Lajos, Weisz Sándor. Tisztelet a hősöknek!

Itt láthat képeket a múzeumról:

MEGNÉZEM

Módosítás dátuma: 2019. szeptember 10. kedd, 16:28