Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Bakator zenekar

Bakator zenekar

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Bakator

A bakator szőlő a 16. század folyamán Itáliából került Magyarországra, s igen hamar népszerűvé vált. Nem csoda, hogy már Pápai Páriz Ferenc is felsorolja híres szótárában a 17. században ismert szőlőfajták között.  A Kárpát-medence adottságait remekül tűrő, középérésű szőlő éppúgy megtermett Erdélyben, mint a zalai dombokon vagy akár a Balaton-felvidéken. Bakatorból készült egykor például Érmellék zászlós bora. Ez a savanykás ízű bort adó sárgás-zöldes színű szőlő egészen a filoxéra megjelenéséig az egyik legnépszerűbb szőlőfajtánk volt. Szerepe ezután már inkább csak étkezési célra korlátozódott.

A népzenét szerető közönség számára a bakator szó felemlegetése esetén azonban nemcsak az egykor méltán népszerű pecsenyebor jut  eszébe, hanem egy tehetséges zenekar is. A banda Debrecenből indult, s főként Kárpát-medencei vonós muzsikát szólaltat meg: a  Rábaköztől egészen Felcsíkig. 2011 tavaszán létrehozták  a Hajdú-Bihari Népzenészek Hagyományőrző Egyesületét is, melynek segítségével  minél szélesebb körű elismertséget kívánnak szerezni a  Kárpát-medencei magyar népzenei hangszeres és táncos kultúránknak.

Honlapjukat itt tekinthetik meg:

http://www.bakatorzenekar.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=2

Jó szívvel ajánljuk őket!