Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Bálinth Zoltán néprajzi gyűjteménye Kőröstetétlenen

Bálinth Zoltán néprajzi gyűjteménye Kőröstetétlenen

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Bálinth Zoltán néprajzi gyűjteménye Kőröstetétlenen

A fotóra kattintva több képet is megtekinthet! Kőröstetétlen Önkormányzata, a Szolnoki Kézműves Körért és a Tisza-mente Népművészetéért Alapítvány közreműködésével 2012. március 2-án 14 órakor Bálinth Zoltán néprajzi gyűjteményéből nyílt kiállítás a kőröstetétleni Művelődési Ház klubtermében. A tárlatot Deák Péter népi iparművész, valamint Pásztor Imre polgármester nyitotta meg, majd Bálinth Zoltán életét, tevékenységit ismertette Raskóné Déri Erzsébet. A helyi általános iskola gyermekkórusa két székely népdallal kedveskedett a jelenlevőknek, s végül a kiállításról s a gyűjteményről szólt Benedek Csaba néprajzkutató valamint maga a gyűjtő, Bálinth Zoltán.

Bálinth Zoltán árkosi születésű fiatalember 15 éves kora óta gyűjti a régiségeket, szülőföldje Székelyföld, valamint Erdély néprajzi relikviáit. Gyalogosan járja nem csupán a környékbeli falvakat, de egész Magyarországot, s így szedegeti össze történelmünk apró morzsáiként elődeink használati eszközeit, tárgyait. 6500-nál nagyobb gyűjteményét számos tárlatra kölcsönzi a Kárpát-medencében, a Székely Nemzeti Múzeumtól a szolnoki Damjanich János Múzeumig.

Ritka kincseit bemutatták már az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban, Marosvásárhelyen, Pincetetőn, Perkőn, Budapesten, Szolnokon, Kamuton, Tiszaföldváron, Mezőtúron, Törökszentmiklóson, Tiszapüspökiben, Vezsenyben, hogy csak néhányat említsünk. Önerejéből hozta létre az Árkosi Tájmúzeumot, mely a helyi unitárius vártemplom egyik bástyájában kapott helyet. Tárgyainak zöme a XIX. századot idézi, de ennél régebbi relikviákat is őriz, köztük olyan festett ládát is, mely a XVIII. századból való. Értékes kollekciója főként székely testvéreink életébe engednek bepillantást, melyet saját maga rendez el s lát el feliratokkal.

Csonka hazánkban a szolnoki Raskó házaspár fogadott fiukként segíti Bálinth Zoltán kiállításainak gondozását, szállítását, valamint a néprajzi gyűjtő itteni munkálkodását. Zoltán tervei között szerepel gyűjteményének konzerválása, adatolása, s megfelelő körülmények közötti elhelyezése szülőfalujában, Árkoson. Isten segedelmével a téli ünnepkörben magunk is szeretnénk ebben segíteni neki. A kivételes muzeális tárgyakról s a gyűjtőről kétrészes film látható a youtube-on:

1. rész

2. rész

A kiállítás megtekinthető 2012. március 31-ig a kőröstetétleni Művelődési Házban (Kőröstetétlen, Kocséri út 2.).


Módosítás dátuma: 2012. március 03. szombat, 17:23