Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Beleveted magad? Kerüljön magyar zöldség és gyümölcs a magyar asztalokra!

Beleveted magad? Kerüljön magyar zöldség és gyümölcs a magyar asztalokra!

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Beleveted magad?

Kerüljön magyar zöldség és gyümölcs a magyar asztalokra!

Szerényi Júlia elnök átnyújta az ajándékcsomagot„Seperjen ki-ki a maga portáján! vagy… a maga portája előtt! Vegyük ezt szó szerint! A munka azzal kell, hogy kezdődjék, hogy ki-ki a szorosan vett portáját, azaz beltelkét (udvarát) és a ráeső utcarészt tegye rendbe. Ez nemcsak sepregetést, a hó eltakarítását, síkosság megszüntetését, a kátyúk kitöltését, az árok kipucolását, esetleg virágos kert vagy utcai fák gondozását, a kerítés javítását, lefestését, a belső udvar tisztán tartását jelenti. Ezt feltétlenül! Hanem az udvar, a telek funkcionális használatát is. Azaz rendbe hozott melléképületekben legyen állatállomány: baromfi, galamb, disznó, s ahol bírnak vele lábas jószág is, még ha ideiglenesen is: rövid hízlalásra, vágásra. Termeljük meg magunknak a húst, amennyire erőnk engedi. Nem kell piacra dolgozni, de belső fogyasztásra igen. Ugyanígy a beltelek kertjeiben teremjen meg a legszükségesebb konyhára való (zöldségfélék, gumós növények, fűszerek) és néhány gyümölcsfa adjon fogyasztható táplálékot embernek, állatnak. Régen ez természetes volt, ma nem az.” (Szabó László)

A Visontai Mezőgazdasági Szövetkezet, a Szentesi Mag Kft. és az Organic Systems csapata figyelemreméltó kezdeményezést indított el a Gyöngyösi kistérségben található Visonta (Heves vármegye) községben. Organic Green Gold és a Szentesi Mag vetőmagjaiKözös vállalkozásuk célja, hogy a fent olvasható gondolatok szellemében újra élettel töltsék meg a falvak udvarait. A későbbiekben országos mozgalommá kiszélesítendő akció keretén belül minőségi vetőmaggal és egy teljesen természetes alapú növényi levéltrágyával ajándékozzák meg Visonta eziránt érdeklődő lakóit, akik így biztonságos környezetből, egészséges termékekhez juthatnak hozzá. És nem utolsósorban a falusi beltelkek így visszakapják eredeti funkciójukat. 

Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a meghirdetett program iránt váratlanul nagy az érdeklődés, Az első két nap után már több, mint ötven porta gazdája kapcsolódott bele.  Honlapunk a későbbiekben is figyelemmel kíséri e remek próbálkozást!


A kezdeményezés plakátja

Módosítás dátuma: 2012. március 05. hétfő, 22:02