Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Eurázsia Történelmi Lovasút I.

Eurázsia Történelmi Lovasút I.

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Eurázsia Történelmi Lovasút I.

Ünnepélyes fogadtatás KarcagonA Kazahsztánba tartó lovas expedíció március 1-én elindult. Az eredeti tervekhez képest mindössze annyi változás történt, hogy nem Bagról, hanem Jászágó községből vette kezdetét a nagy utazás. Március 7-én, Karcagon ünnepélyes fogadtatásban részesült a csapat, a város polgármestere egyéb ajándékok mellett egy kis zsák karcagi földet is küldött  általuk a kunok őshazájába. Karcag a Nagykunság fővárosa, neve is egy kun személynévből ered, mely pusztai rókát jelent. A kipcsak-kun hagyományait erősen őrző településesen működik például a Kunszövetség, melyet nyugodtan tekinthetünk a kulturálisan meglehetősen aktív kazah-magyar kapcsolatok fő motorjának, s nem mellesleg itt található a Kazah Konzulátus vendégháza is.
Március 9-én a csapat Hajdúbagoson pihenőnapot tartott. Az egykori ikerközség, Kisbagos és Nagybagos Bocskai István fejedelemtől kapott szabadalmakat 1605-ben, a település így a hajdú községek közé tartozott. A lakosságnak ma már csak mintegy 20%-át kitevő magyarság mai napig híven őrzi  hajdú hagyományait A  lovasokat Szabó Lukács Imre polgármester és Kocsis Zsolt alpolgármester fogadta. Eredetileg sátorban pihentek volna, de a vendéglátók figyelmességének köszönhetően a még nem teljesen befejezett tájházban kaptak szállást, így nem kellett szabadban tölteni az éjszakát a meglehetősen nagy hidegben. A lovak eközben a Szűcs tanya vendégszeretetét élvezték. A lovasok, Bencze István, Chemez Farkas és Béres Sándor délután egy órakor a helyi általános iskolában lovasíjász és csikós bemutatót tartottak az érdeklődőknek.

A pihenőnap után, vasárnap folytatódik az út. Még Hajdúbagoson egy barát, a Debrecen mellett dolgozó állatorvos, Sztancs László meglátogatta a lovakat, hogy megvizsgálja őket. Mind a lovasok, mind a lovak (név szerint: Niki, Csabi és Rudi) egészségesen vágtak neki a következő etapnak. A következő állomás a Bihar vármegyei Székelyhíd lesz, ahol a helyi református gyülekezet és Pusztai Farkasok hagyományőrző csapat vendégszeretetét élvezhetik majd.

A vállalkozást egyre nagyobb figyelem kíséri. Még az egyik kereskedelmi televízió is beszámolt az expedícióról. A tudósítás dicséretes, igaz, minden olyan nyilatkozott mondatot kivágtak belőle, mely a magyarságról, a lényegről szólt volna…

Megnézem: http://www.youtube.com/watch?v=2iHNksREoAU&feature=youtu.be