Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek „Passiócska” Pécsett

„Passiócska” Pécsett

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

„Passiócska” Pécsett

Passiócska Pécsett 2012-benNagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Gecsemáné kertben búcsút vett tanítványaitól, szeretete jeléül megmosta tanítványai lábát és felkészült az áldozatra. Bátai neve csonkacsütörtök, néhol zöldcsütörtöknek is nevezték.  Nagycsütörtök egyetlen nagymiséjén, a tridentinus liturgia szerint glóriára megszólalnak az orgonák, a csengők és a harangok, hogy utána egészen nagyszombatig elhallgassanak vagy népies kifejezéssel: megsüketüljenek.

Idén e napon, április 5-én mutatta be a Berze Nagy János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Lókötők Táncegyüttese „Passiócska” című előadását. A nagyböjt alatt készített, s remélhetőleg hagyománnyá váló bemutatóra Pécsett, a Szivárvány Gyermekházban került sor. Az együttest Kurucz Réka és Czigány Tamás vezeti. A koreográfus Czigány Tamás volt, Horváth Zsombor, Czigány Tamás, Hunyadi Péter és Kecskés Miklós muzsikált.

A Berze Nagy János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a Mecsek Táncegyüttes és a Néptánccal a Gyermekekért Alapítvány kezdeményezésére jött létre 2003-ban, fenntartója az Alapítvány. Az iskola célja a művészeti nevelés közkinccsé tétele, a városi iskolák mellett a kis településekre való eljuttatása, s ezáltal testben és lélekben egészséges, művészetek iránt fogékony fiatalok kinevelése, a kiemelkedő tehetségek gondozása. A népművészet oktatása során, környezetük megismertetésével és ápolásával, múltunk értékeinek, hagyományainknak megőrzésével, az iskola szerepet kíván vállalni a gyermekek identitásának formálásában, kulturális sajátságaink megtartásában.

A Berze Nagy János Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a gyermekeknek egy-egy tanszak keretein belül három népművészeti ág, a néptánc, a népzene és népi ének valamit a népi kézművesség megismerésére nyílik lehetőségük. Jelenleg az iskolának mintegy 450 tanulója van, akiknek oktatását 12 pedagógus végzi. A képzés az iskola székhelyén, a Szivárvány Gyermekházban, valamint pécsi általános iskolákban és más baranyai településeken folyik.

A „Passiócska” című előadás itt tekinthető meg:

http://www.youtube.com/watch?v=7vbUXTtVhv0&feature=relmfu

Módosítás dátuma: 2012. április 21. szombat, 12:02