Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Beleveted magad? Kerüljön magyar zöldség és gyümölcs a magyar asztalokra! II.

Beleveted magad? Kerüljön magyar zöldség és gyümölcs a magyar asztalokra! II.

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Beleveted magad?

Kerüljön magyar zöldség és gyümölcs a magyar asztalokra! II.

A másodszor meghirdetett kezdeményezés pláktjaVisonta Árpád-kori település a Mátra déli lábánál, Gyöngyöstől keletre található. A falu életét az 1960-as évekig a mezőgazdaság határozta meg, a földművelés és az állattenyésztés mellett az éghajlat és a Mátra lankái a kiváló minőségű szőlő- és bortermelést is lehetővé tették. Honlapunkon korábban már felhívtuk a figyelmet arra a kiváló próbálkozásra, melyet a Visontai Mezőgazdasági Szövetkezet a Szentesi Mag Kft. és az Organic System csapatával karöltve indított el ezen a településen. (http://www.karpatmedence.net/hirek/398-beleveted-magad-keruljon-magyar-zoldseg-es-gyumolcs-a-magyar-asztalokra)

A kezdeményezés fő célja az volt, hogy újra élettel teljenek meg a falu házainak udvarai, s kerüljön magyar, otthon megtermelt zöldség és gyümölcs az asztalokra. A kísérlet a lakosok körében nyitott fülekre talált, s pillanatok alatt elfogytak a felajánlott vetőmagok és természetes alapú növényi tápoldatok. Ezért a szervezők második körben is meghirdették akciójukat.

Visontai Zöldség Szépe verseny plakátjaA településen található házak közel húsz százaléka, összesen nyolcvannyolc porta élt a lehetőséggel, ami –lévén első próbálkozás- meglehetősen jó eredménynek számít. Visontán terjedő anekdota szerint a fiatalok közül sokan „felemlegetik” a tsz elnök asszonyt, mert miatta kellett a nagymamák és édesanyák parancsára az egész udvart felásni, még olyan helyeket is, amelyek már évek óta parlagon álltak.

Az ültetési és termelési kedvet fokozandó a szervezők meghirdették a „Visontai Zöldség Szépe” versenyt is, amiből kiderül majd, kié lett a legszebb, saját erőből megtermelt zöldség és gyümölcs a községben. A versenyre augusztus 15-ig lehet jelentkezni, eredményt pedig a Falunapon, augusztus 20-án hirdetnek. A legjobbak díjakban részesülnek, a győztes például ötvenezer forinttal és öt mázsa búzával lesz gazdagabb.

 

 

 

 

 

Módosítás dátuma: 2012. június 17. vasárnap, 07:54