Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Eurázsia Történelmi Lovasút XIII.

Eurázsia Történelmi Lovasút XIII.

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Eurázsia Történelmi Lovasút XIII.

Terített asztalA kazak konyha mai napig megőrizte nemzeti jellegét, ugyanakkor tény, hogy hatással volt rá az üzbég, orosz, tatár és koreai konyha is. Ma már jelentősen kibővült a választék, gyakorlatilag mindenféle alapanyaghoz hozzá lehet jutni, de döntően még ma is a hagyományos kazak ételeket készítik.

A kazak ételek alapját a hús és a különböző tejtermékek jelentik. A nomád életfeltételekhez alkalmazkodva előnybe részesítették a savanyított tejtermékeket, s igen jelentős szerepe volt a húsok tartósításának is. A tartósítás sózással, szárítással és időnként füstöléssel történik. A kenyér leginkább lepénykenyérnek készül, italok közül a kumisz, a subat és az ajran a legnépszerűbb. De már igen régóta nagyon fontos szerepet játszik a tea is, melyet leginkább öntöttvas kannákban főztek.

Az ételek többségének hús az alapja. Különféle húsételek díszítenek minden ünnepi asztalt, melynek gazdagságát a hústermékek bősége alapján ítélik meg. A kazak konyha leginkább főzéssel készíti ételeit. Minden nomád családnak volt öntöttvas üstje, melyben főztek. Az edénykészlet bőrből, fából és kerámiából készült.

Egyik legjellegzetesebb ételük a besparmak, mely magyarul „öt ujjat” jelent.  Ez jelzi, hogy míg a dél-ázsiaiak pálcikákkal ettek, Európában a kés, villa és kanál használata terjedt el, addig Közép-Ázsiában mindig is az ujjaikat használták étkezésre. Nagy ünnepi szertartásokon az üzbégek, kirgizek, kazakok a tadzsikok mai napig arra törekednek, hogy a kezüket használják étkezéskor.

Birkafej ebédreA besparmak lóhúsból, marhából és bárányból egyaránt elkészíthető. A vízben először felforralt majd lassú tűzön készre főzött húst borssal, sóval, hagymával és babérlevéllel ízesítik. Külön edénybe tesznek karikára vágott hagymát, sót, paprikát, fűszerzöldséget, s fedővel lezárva zsírban összepárolják. A forrásba lévő levesbe tésztát tesznek és készre főzik. Majd e tésztát lapos tányérra helyezik, erre kerülnek rá a húsdarabok és a párolt, ízesített hagymakarikák. A tál szélére akár burgonya is helyezhető.

Szintén a hús az alapja a szorpa nevezetű levesnek, melyet baurszakkal (zsírban sült tészta) fogyasztanak. A kuyrdak a juh zsírfarkából vagy kövér bárányhúsból készül, melyhez a szívet, a vesét és a májat is felhasználják, s leginkább lepénykenyérrel együtt fogyasszák mélytányérból. A manty különféle darált húsokból készülhet, leggyakrabban fiatal bárány húsából főzik. Az elkészült ételt tálra helyezik és fekete borssal szórják meg, bár olykor teáscsészében, levesként is tálalják. A lagman egy sós vízben megfőzött tészta, melyet hússal, juh farok faggyúval és különféle zöldségekkel töltenek meg, majd megsütik. A szamsza úgy készül, hogy a sótlan tésztát körteformájú kis darabokra vágják, darált húst tesznek bele, megkenik tojással, félhold alakúra hajtogatják, majd zsírban kisütik. Jellegzetes kazak édesség a csak-csak. Az olvasztott vajban aranyszínűre sütött tésztát mézből és cukorból készült szirupba teszik, majd vajjal bekent tányéron szolgálják fel, az ételnek halomformát adva. Diódarabokkal díszítik.

Arany csésze a tisztelt vendégnek és baurszak

Módosítás dátuma: 2012. július 15. vasárnap, 13:38