Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Bathó Edit: A jász viselet

Bathó Edit: A jász viselet

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Bathó Edit: A jász viselet

A Jász Múzeumért Alapítvány 2013. június közepére, a XIX. Jász Világtalálkozó alkalmából tervezi megjelentetni Bathó Edit: A jász viselet című könyvének második, bővített, javított kiadását a Jászsági Füzetek című sorozat 50. köteteként. A B/5-ös formátumú, keménytáblás, mintegy 220 oldalas, 150 fekete-fehér és színes fotót tartalmazó könyv teljes áttekintését és összefoglalását adja a jász viselet mintegy 700 éves történetének.

A könyv útmutatást és segítséget ad a 21. századi jász viselet megismeréséhez (alapanyagok, varrás, kiegészítők) és viselésének módjához. Közzéteszi az egyes viseleti darabok kicsinyített részlet- és alkatrészrajzait, látványterveit, amelyek pedig segítséget nyújthatnak a viselet elkészítéséhez.  

A jászok viseletének első monografikus összefoglalása 2004-ben látott napvilágot, s végigkísérte a viselet fejlődésének korszakait, bemutatta az öltözet jellegzetes darabjait, szólt a 20. század eleji megszűnéséről és az 1990-es években történt csodálatos feltámasztásáról.

A jász viselet a 18-19. században élte virágkorát, de az I. világháborút követően teljesen kiszorult a használatból, s lassacskán feledésbe merült. 1995-ben a Jászkun Redemptio 250 éves évfordulójának megünneplése adott jó alkalmat a rég elfeledett jász viselet feltámasztására. Az elmúlt 18 év alatt varróműhelyek alakultak, s megteremtődtek viselésének alkalmai is. Elmondhatjuk, hogy a jász viselet napjainkban a reneszánszát éli. Egyre gyakrabban esküszik jász viseletben a menyasszony és a vőlegény, vagy csak a lakodalomban éjfélkor öltik magukra a jász menyecske és az újember ruhát. Tárgya lett az ajándékozásnak is, egyre többen készíttetnek és adnak ajándékba (például szülők, nagyszülők a távol élő gyermekeinek, unokáiknak) főkötőt vagy teljes jász viseletet.

A Jász Múzeumért Alapítvány a készülő könyvre – a hagyományokhoz híven – most is előfizetőket vár.

A könyv előfizetési ára 3.000.-Ft.

Előfizethető a Damjanich János Múzeum titkárságán (56/421-602, titkarsag(kukac)djm.hu) 2013. május 20-ig.