Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Székely festékesek a ceglédi Kossuth Múzeumban

Székely festékesek a ceglédi Kossuth Múzeumban

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Székely festékesek a ceglédi Kossuth Múzeumban!

Utolsó lehetőség!

A kiállítás plakátjaNovember 30-áig lehet megtekinteni a ceglédi Kossuth Múzeumban a Páll Etelka nevével fémjelzett Székely festékesek című kiállítást. A tárlat a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum vándorkiállítása, mely sokadik erdélyi és anyaországi állomás után érkezett utolsó helyszínére, Ceglédre. Alapját az 1928-ben Viski Károly által közzé tett 16 festékes újraszövése, újraalkotása képezi. (Székely szőnyegek. Tizenhat színes táblával. Bp. 1928.). A természet, a hagyományok és a szövés iránti alázatosságot példázza, ahogy a Gyergyószentmiklóson élő és alkotó Páll Etelka összefogásával hárman, három generációból hihetetlen precizitással elkészítették a szőnyegeket. A nagy munkában társai Portik Erzsébet és Benedek Katalin voltak Nemcsak a technika, hanem a természetes alapanyagokat, festőnövényeket felhasználó festés is az autentikus módszert követi. Páll Etelka összegyűjtötte újjáélesztette a természetes növényekkel való gyapjúfestés hagyományos technikáját.

A festékes, más néven „burjános”, „rakottas”, aggatott vagy székely szőnyeg. Az első két megnevezés festett voltára, a második a szőnyeg szövési technikájára utal. A székely szőnyeg megnevezés egyértelműen a székelyekre utal, akik készítették ezt a háziipari finom terméket. A szőttest kender felvetőszálból, gyapjú leverő szállal, kilim technikával készítették. Mérete általában 160×200 cm két szélből precízen összevarrva, ügyelve a díszítmények folytonosságára. Díszítményük geometrikus, legegyszerűbb eleme a csík és a kocka, ezekA kiállítás részleteből épülnek fel a bonyolultabb motívumok. A festőnövények nyújtotta színek három csoportja figyelhető meg a szőtteseken: a barnás, a zöldes és a sárgás. A székely festékeseken nagy tónuskülönbségek láthatók, precíz motivikával. A parasztházakban nem padló borítására, hanem főként aszatleterítőként, ágyterítőként, falikárpitként használták, de volt olyan eset is, mikor szekérre való terítőként jelent meg. Díszítettségéből fakadóan a lakóház ékessége volt, sokszor családi fényképek hátteréül is szolgált. Adományként a templomokba is bekerültek, ahol a papi széken, szószéken, az oltár lépcsőjén kapott helyet.

A Kossuth Múzeum honlapja: MEGTEKINTEM

Kiállításrészlet bográccsal

Módosítás dátuma: 2014. október 17. péntek, 06:24