Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója Bárth János 70 éves

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója Bárth János 70 éves

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója

Bárth János 70 éves

Bárth JánosKecskeméten, a Cifrapalota dísztermében 2014. december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a Duna-Tisza közének és a Székelyföldnek jeles kutatóját, a 70. életévébe lépő dr. Bárth János történész-néprajzkutatót. Az eseményre, tudományos körökben bevett gyakorlat szerint, ünnepi köszöntéssel készült a bajai Türr István múzeum.

Az ünnepség kezdeteként Rosta Szabolcs a kecskeméti Katona József Múzeum, majd Kovács Zita a bajai Türr István Múzeum igazgatói köszöntötték Bárth Jánost és a teremben helyet foglaló kollégákat, barátokat, tanítványokat, volt múzeumi munkatársakat.

Kothencz Kelemen, a rendhagyó születésnap fő szervezője rövid bevezető gondolatok után mutatta be és adta át Bárth Jánosnak azt a közel kilencszáz oldalas könyvet, amit erre az alkalomra jelentetett meg a bajai Türr István Múzeum. (A tudományos életben közkedvelt gyakorlat, hogy jeles kutatók kerek évfordulóit a szakmabeliek tudományos tanulmányok gyűjteményes kötetével tisztelik meg.) Az új néprajzi kötet külleme, címe és tartalma is az ünnepelt munkásságára, kutatásainak és élete meghatározó helyszíneire utalnak.

Bárth János 70 éves, Kecskemét Cifrapalota, fotó Schill TamásA köszöntő kötet alliteráló címe és borítója is utalásokat tartalmaz: a Határjelek és hagyásfák címet viselő könyv utal Bárth János egykori Duna-Tisza közi kutatásaira, illetve Erdély tájaira. A könyvborítón látható térképrészleten Bárth János gyerekeskedésének helyszíne Kélespuszta tűnik föl. E terület 18-19. századi életével kutatói pályája kezdetén a kalocsai érseki archívumban behatóbban is foglalkozott. A borítófényképek Bárth János két jelentős kutatói állomására utalnak: a Duna-Tisza közi Kiskunhalasra, ahol muzeológusi pályáját kezdte, valamint a Székelyföldre, amelynek óriási néprajzi szakirodalmát teremtette meg az utóbbi két évtizedben. A kötetben szereplő tíz fejezet egyúttal Bárth János nagy ívű pályájának kutatási témáit is körvonalazzák - kezdve a muzeológia területéről szóló írásoktól a történeti-néprajzi, valamint a települési hagyományokkal foglalkozó tanulmányokon át, a vallási néprajzi írásokig. A hetvenedik életévébe lépő Bárth János köszöntő kötetébe hetven tanítvány, kolléga, pályatárs, néprajzos, muzeológus vállalkozott a tanulmányok írására. A tanulmányokat Bárth János utóbbi tíz évben írt műveinek bibliográfiája és az elmúlt tíz évében róla készült fényképfelvételek és a gratulálók névsora zárja. A tisztelgő kötetet Kothencz Kelemen bajai néprajzos-muzeológus, Bárth János egykori tanítványa szerkesztette.

Köszöntés, Kecskemét Cifrapalota, fotó Schill TamásKothencz Kelemen könyvet bemutató beszéde után Bárth János kisebbik fia, Bárth M. János gitárelőadása színesítette a köszöntést. Ezután tanítványok, volt munkatársak, barátok, néprajzkutató kollégák köszöntötték az ünnepeltet beszédeikkel és ajándékokkal kedveskedve. E köszöntőknek visszatérő momentuma volt egy-egy vidám történet, közös munka, Bárth János tudományos munkásságának és emberi kvalitásainak méltatása. E köszöntők is jól jelezték, hogy a néprajztudomány rendkívül fontos elemét alkotják a személyes élmények, útmutatások és tanítások.

Bárth János munkásságának Kalocsa, a kalocsai Viski Károly Múzeum jelentős állomása, a környék, a Kalocsai Sárköz fő kutatási területe volt. Két éves kiskunhalasi muzeológusi munka után 1970. szeptember 15-től két évtizeden keresztül volt kalocsai múzeumigazgató. Ebben az időszakban intézménnyé szervezte HATÁRJELEK ÉS HAGYÁSFÁK - könyvborítóa kalocsai múzeumot, 1971-ben megnyitották első önálló kiállítását. Elindította a Kalocsai Múzeumi Dolgozatok című könyvsorozatot, amelynek első kötetét, a gazdagon dokumentált, példaértékű monográfiát A kalocsai szállások településnéprajza című kötetet (Kalocsa, 1975.) ő jegyezte. Kalocsa, a Kalocsai Sárköz, majd Bácska tekintetében számtalan kisebb-nagyobb tanulmányt, szakmai és közművelő írást publikált. A teljesség igénye nélkül néhány fontosabb kalocsai vonatkozású írása: A pota néprajzi csoport (1973), Migráció és kontinuitás egy Duna melléki táj népesedéstörténetében (1974), A szállás fogalma és típusai Kalocsa környékén (1975), Korai kalocsai hímzések (1978). Kutatásszervező, kötetszerkesztő munkáját ebben az időszakban a szaktudomány által sokat emlegetett Kecel története és néprajza (1984) című vaskos monográfia jelezte. 1990-től a kecskeméti múzeumban múzeumigazgatóként, néprajzos muzeológusként, illetve több egyetemen oktatóként munkálkodott tovább. Ebben az időszakban kezdett a Székelyföldön kutatni, s nem feledve a Duna-Tisza közi tájakat, létrehozta a Székelyföld néprajzkutatásának vaskos tárát. Reménykedünk, hogy Székelyfölddel foglalkozó megkezdett munkáit sikeresen és jó egészségben befejezve, kutatói figyelmét újra a szűkebb pátriája, a Kétvízköze felé veszi.

Bárth János rövid életrajza

BÁRTH JÁNOS történész–néprajzkutató 1944. december 15-én született a bácskai Jánoshalmán. Kalocsán járt gimnáziumba. 1963-tól 1968-ig a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen történelmet és néprajzot tanult. 1968 és 2006 között Bács-Kiskun megyei múzeumokban: Kiskunhalason, Kalocsán, Kecskeméten dolgozott. Leginkább múzeumigazgatóként tevékenykedett. Tanít a Szegedi Egyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékén. Fontosabb kutatási területei tartalmi értelemben: településnéprajz, vallási néprajz, történeti néprajz, társadalomnéprajz, népesedéstörténet, agrártörténet, életmódtörténet. Fontosabb kutatási területei földrajzi értelemben: Duna–Tisza köze (Kalocsai Sárköz, Kiskunság, Bácska), Székelyföld (Udvarhelyszék, Csíkszék).

Forrás: http://barthjanos.blog.hu/

Megjelent a Kalocsai Néplap 2015. január 2-i számának 5. oldalán.

A kiadvány a bajai Türr István Múzeumban (Baja 6500 Deák Ferenc u. 1.) 4000 Ft-ért megvásárolható, illetve megrendelhető.

Módosítás dátuma: 2015. január 18. vasárnap, 11:06