Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Gyermekjátékok

Gyermekjátékok

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Társasjátékok és foglalkoztató füzetek a szolnoki Damjanich János Múzeumban

Kiváló ötlettel állt elő a szolnoki múzeum: olyan foglalkoztató füzeteket s társasjátékokat szerkesztett, melyek az állandó kiállításokhoz kötődnek, s használatukhoz, teljesítésükhöz elengedhetetlenül szükséges a tárlatok ismerete. Az első ilyen füzet a Tabáni tájházhoz készült, s azonnal sikert aratott mind a látogatók s a szakma részéről is.

Azóta három olyan új kiadvánnyal jelentkezett a múzeum, mely ezt a sorozatot folytatja, viszi tovább még magasabb színvonalon. Elsőként a ”RégÉSZkedjünk!” társasjátékot ajánlom olvasóink figyelmébe. A kiadvány a „Vendégségben őseink háza táján” állandó régészeti kiállítás kísérője, de nem a felnőtteknek szóló könyv (kalauz) formában, hanem gyermekjátéknak álcázva. Ahhoz, hogy a gyerekek tanuljanak a kiállításainkból, el kell látogatniuk az intézménybe, s szakavatott segítőt (muzeológus) kell igénybe venniük, hogy eligazodhassanak az ismeretlen tárgyak világában. A társasjátékkal ez többé nem akadály, akár otthon is megnézhetik a tárlatot a gyerekek, megismerkedhetnek a régészettel, az egykor élt emberek eszközeivel, a tárgyak elkészítésének módjával. 

A játék tulajdonképpen a régészeti korszakok bemutatásán alapul. Ezeket már a játékosok által használt alaptáblán is megtalálják a kis „kutató régészek”. Ehhez csatlakozik azután két különböző színű (a válaszok nehézségi foka szerint megkülönböztetett) kártyacsomag. A kártyákon láthatjuk azokat a tárgyakat, melyeket össze kell gyűjteni a verseny során. A játékot legfeljebb hat játékos játszatja. Mindenki egy-egy induló mezőről kezdi meg a tárgyak gyűjtését. Innen a sakk-játék lóugrás szabályai szerint lehet tova haladni. Amikor a játékos egy-egy mezőre lép, kap egy-egy lehetőséget arra, hogy megválaszolja azt a kérdést, ami a mezőhöz tartozik. A kérdések az éppen aktuális régészeti korszakhoz kötődnek. A helyes válasz esetén a „kis régész” a tárgy birtokába jut, tehát pontokat szerez. Ha eléggé járatos egy adott korszak kérdéseinek megválaszolásában, akkor a kártyák sarkaiban található piciny ábrák összegyűjtésével újabb pontokhoz juthat. A győztes az lesz, aki a legmagasabb pontszámot gyűjti be. A játék előnye az is, hogy nem feltétlen kell a táblát használni. Lehet ezt egy húzásos, kérdés-felelet alapon is játszani. Tehát felhasználása többrétű lehet.

Mert ez is épp olyan, mint minden hasonló társasjáték: verseny. De nem csupán verseny, hanem egyúttal játékos ismeretszerzés is. Meg lehet itt ismerkedni a Kárpát-medence legrégebben készített ivópoharával éppúgy, mint a Szent László legenda ábrázolásával, hogy csupán két szélsőséget említsünk. 

Hasonló alapokon nyugszik a „Kép-tár-mutató” nevezetű társasjáték, mely a „Szolnoki Képtár” állandó kiállításhoz készült. Ebben a gyermekjátékban a képzőművészeti árverések, képgalériák világába juthat a „kis műkereskedő”, ha megfelelő ismeretekkel rendelkezik a leghíresebb szolnoki festményekről, festőkről, a Szolnoki Képtárról és a Szolnoki Művésztelepről. A játékosok létrehozhatják saját műtárgykollekciójukból a képgalériájukat, s elindulhatnak a gyűjteménnyel a műgyűjtők különös, ravasz s veszélyes világába. Cserélhetnek más gyűjtőkkel, kockáztathatnak, új képeket szerezhetnek, sőt akár maguk is festhetnek új képeket a játékosok. A foglalkoztató doboz három részre tagolódik, melyek megértéséhez játékszabály és ismertető füzet ad támpontokat. Az egységek külön-külön is játszhatók, de akár egybefüggően is, annak megfelelően, hogy az érdeklődő mennyi időt szán rá, mennyi kedvet érez hozzá. A három rész: Tudáspróba, festményaukció és társasjáték. Aki kedveli a képzőművészetet, a festmények s szobrok világát s játszani is szeret, annak kiváló ismereteket is nyújthat ez a remek társasjáték.

Mestermívek foglalkoztatóA harmadik foglalkoztató doboz („Mestermívek”) már nem társasjáték, mégis dobozban került kiadásra. Mindhárom közül kívülről ez a legszebb, egy kunkék tulipános ládát imitál 2009-es datálással, mikor a „tudáscsomag” megjelent. A láda elsősorban egy foglalkoztató füzetet rejt, melynek kitöltéséhez természetesen a szolnoki múzeum néprajzi állandó kiállításainak egyikét, a „Mesterségek művészetét” kell behatóbban megismerni. Szolnok megye mesterségeit, a mesterségek munkaeszközeit, alapanyagait s viseleteit ismerhetjük meg a foglalkoztató csomag által. Találkozhatunk illatmintákkal, felöltözésre váró jászsági, kunsági, szolnoki papírpárokkal is. Bizonyára sokan megértik, hogy a játékos feladatok által a megye népművészetének fontos elemeivel ismerkedhetnek meg a kicsik.

Akiknek fontos a haza szeretete, a történelem, régészet, néprajz, kultúrtörténet megismerése, az ne várjon arra, hogy gyermeke maga kezdjen valamikor ráébredni, hogy semmit sem tud múltunkról! A sok szerencsétlen s rendkívül kártékony mai játék mellett van alternatíva más, értelmesebb dolgokat adni a kicsik kezébe. Higgyék el nekünk, kipróbáltuk ezeket, némelyik muzeológus kollégánk az unokájával le sem tudott szállni a játékokról.

A társasjátékok árai: RégÉSZkedjünk! 3500 Ft és a Kép-tár-mutató 4500 Ft
A néprajzi foglalkoztató doboz: Mestermívek 3500 Ft

Tekintse meg a képre kattintva a cikkhez tartozó további képeket:

Módosítás dátuma: 2011. június 30. csütörtök, 09:06