Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Mazsolák Néprajzi érdekességek 6

Néprajzi érdekességek 6

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Néprajzi érdekességek 6

Cigányok által adományozott hálatábla Mátraverebély-Szentkúton

Cigányok által készített hálatábla, Mátraverebély-Szentkút, 2016. Fotó: Benedek CsabaA hálatáblák valamely csodatételre válaszul készült köszönetet kifejező üzenetek. Többnyire márvány az anyaguk, de időnként készülnek fából is, melyeket kegyhelyek, kegyszobrok, kegyképek körül függesztenek ki. Isten vagy valamely szent közbenjárását kért ima meghallgatására adott válaszok, melyek egyrészt a megszólított csodatévőhöz valamint a többi hívőhöz is szólnak. A hálaszöveg mellett névvel vagy monogrammal és dátummal szokták kiegészíteni őket. Búcsújáró és kegyhelyeinken gyakran fel is szólítják a híveket, ha imájuk meghallgatásra talált, hogyan készítsék el hálatábláikat:

„Bátorítjuk és kérjük mindazokat, akik imameghallgatásra találtak Mátraverebély-Szentkúton, hozzák vagy juttassák el hálatáblájukat a kegyhelyre. A táblákat a külső liturgikus térben helyezzük el. Kérjük, hogy a hálatáblákra az imameghallgatás évszámát is írják rá, mert azzal is erősítik mások hitét, bizalmát, ha láthatóvá válik, hogy napjainkban is történnek imameghallgatások, csodák.” (Mátraverebély-Szentkút)

Felvételünkön látható hálatáblának két érdekessége is van, melyre felfigyelhetünk. Az egyik, hogy a szövegben az adományoztak felirat mellé odaírták azt is, hogy fognak, melyet nem szokás így kihangsúlyozni. A másik pedig, hogy a monogram vagy családnév helyett itt csúfnevek, ragadványnevek szerepelnek a készítők adataiként: Bagara, Kopasz, Tomi, Blágó, Vida, Kincsó, Borzon.

Irodalom:

Hálatábla, In: Magyar Katolikus Lexikon

http://szentkut.hu/halatabla/

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 31. szerda, 09:49