Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szellemi néprajz Anekdota Anekdoták néprajzosokról 16. Kresz Máriáról

Anekdoták néprajzosokról 16. Kresz Máriáról

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Kresz Máriáról

A Palóc Kutatás egyik Salgótarjánban megtartott megbeszélésén történt.
Már összegyűltünk a szálloda egyik külön szobájában. Ki-ki megrendelte kávéját, egyéb innivalóját. Lajos Árpád egy tízdekás vajat szopogatott, mondván, hogy gyomra miatt erre van szüksége, mások a feltálalt apró süteményből szemezgettek. Bakó Ferenc türelemre intett bennünket, mondván várjunk még egy kicsit, mert Pannika, azaz Kresz Mária útitársaira hagyva csomagjait, egyik állomáson hirtelen leszállt a vonatról és nem tudni hová lett. Most nyomoznak utána. A türelmi idő letelt, elkezdtük a megbeszélést…Jó másfél óra múlva Panni néni pihegve és nagyon vidáman megérkezett. Mindenki kíváncsi volt, hogy hová lett és a tanácskozást egy időre felfüggesztettük. Panni néni megeredt. Elmondta, hogy amint meglátta az állomás nevét eszébe jutott, hogy meg kellene látogatni azt a családot, akitől ő még egyetemista korában gyűjtött. Hirtelen döntött, nem volt idő magyarázkodásra és leszállt a vonatról. Megtudtuk, hogy a család még ugyanott lakik, ahol akkoriban, s még az akkor 40 év körüliekből is élnek ketten, s azok a lányok, akikkel ő közel egykorú volt férjhez mentek, unokáik vannak, s egyikük férjével ott lakik a régi családi házban. Nagy nevetések közepette idéztek fel az emlékeket, egykori csínytevéseket. Elbeszélgettek arról, hogy ki él még a régi legény és leány ismerősök közül, idősebbek közül ki mikor ment el… Szóval nagyon jól találta magát és boldog volt, hogy azok is sok mindenre emlékeznek, s ő is így megmaradt emlékezetükben. De hát kezdődött a tanácskozás és indult a következő vonat, úgyhogy el kellett köszönni. Búcsúzkodás közben egykori leány ismerőse, akivel végig vidáman beszélgettek, megkérdezte tőle:
- Ugye Pesten lakik? Akkor bizonyosan ismeri Pannikát is, egy nagyon kedves, vékonyka teremtés. Itt lakott nálunk annak idején vagy három hétig! Ugyan él-e még?

 

Módosítás dátuma: 2018. április 03. kedd, 20:21