Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szellemi néprajz Anekdota Anekdoták néprajzosokról 50

Anekdoták néprajzosokról 50

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Nagy Molnár Miklós és az ornitológia

Midőn a szolnoki Damjanich János Múzeumba kerültem, azonnal találkoztam a Dami Nyúz nevezetű "sikerkkiadvánnyal". Ez a lap teljesen szamizdat jelleggel készült, s nem tartalmazott mást, mint a múzeumban történt, muzeológusokkal megesett ökörségeket. A klasszikus szamizdatok (fanzine-ek) forma- és mintavilágát is tükrözte, fénymásolva készült s terjedt kizárólag az épület falain belül. Sajnos ekkor már régóta állt a "kiadása", ezért úgy gondoltam, fel kéne támasztani. Írtam is néhány marhaságot bele, s biztattam az addigi szerkesztőt, Zsolnay Lacit (Zsoleszt), valamint Jámbor Csabit, s a többieket, írjanak bele ők is. A további cikkek azonban elmaradtak, így az én két oldalam is magában éktelenkedett, nem tudtam hová illeszteni azokat.

Ebbe a kiadványba készült a fenti címmel ellátott írás is, melyet most újraélesztek. Gecse Annabella (Bella) mesélte, hogy egy alkalommal februárban Nagy Molnár kocsijával utazott, mikor megpillantottak egy fekete rigót. Miklós megörvendett az aranyos állatnak, s felkiáltott:

-Ni-ni, kis varjú!

Bella erre szelíden elmosolyodott, s s megkérdezte:

-S mégis mikor kelt ki? Januárban?

A történetet nehezen akartam elhinni, hiszen a varjú egy nagy cserpákkal ellátott ronda állat, fiókája borzas, míg a fekete rigó egy filigrán alkat hozzá képest, arányos csőröcskével.Történt aztán, hogy Szabó Tanár Úr, Nagy Molnár Miki, Keményfi Robi, Bella kimentünk gyűjteni a Felvidékre, Gömör megyébe. Rengeteg helyre kellett mennünk, s igen sokat utazgattunk. Nagy Molnár volt a sofőrünk. Mikor Hamva községből igyekeztünk vissza a szállásra, Tornaljára, az út két szélén észrevettem, hogy egy fácán kakas s egy tyúk billegetik magukat. Világosan látható a különbség, az egyik díszes farktollú, a másik fakó. Már éppen szólni akartam, hogy lassítson, nehogy elgázoljuk őket, mikor Miklós megszólalt:

-Ni-ni, egy fácán, meg egy fogoly.

Tanár úrral, Bellával azóta is kacagjuk a két esetet, s a Dami Nyúzban meg is hirdettük, hogy Miklós következő könyve az Ornitológiai Kislexikon lesz a Fácántól a fogolyig címmel.

Módosítás dátuma: 2011. július 06. szerda, 05:51