Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szellemi néprajz Anekdota Anekdoták néprajzosokról

Anekdoták néprajzosokról

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Anekdoták néprajzkutatókról

Számos adomát gyűjtöttek már kiváló néprajzkutatóink a Kárpát-medence különböző tájegységeiről, azonban máig nem született olyan munka, mely a kutatókról szóló adomákat őrizte volna meg. Néhány éve a Néprajzi Múzeumban Hála József kezdte el ezek gyűjtését, azonban a tervezett kötet még nem látott napvilágot. Szeretnénk csatlakozni a kiváló ötlethez, s néhány történetet közzétenni itt. Sokan hallották már közülünk, s még többen használják az "elfújta a sapkámat a szél" kifejezést. Arra használjuk, ha valaki az adott időre nem készít el valamit, nem csinálja meg a feladatát, nem ér oda valahová. Kevesen tudják azonban, hogy Szabó László néprajzkutatóhoz köthető a jeles mondás. Vele esett meg, hogy nem ért oda, ahová kellett volna, a nevezetes "sapkafújás" miatt. Megtaláltunk egy felvételt azonban a szolnoki Damjanich János Múzeumban, ahol 1989-ben ő maga meséli el a történetet. A felvételt Kozma Károly készítette, a kis részlet vágása és konvertálása Szebenyi Nándor munkája. A helyszín: Szolnok, Vegyi Lakótelep, garázssor. Esemény: disznóvágás. Szereplők: Dr. Szabó László, Szabó Ágnes, ifj. Szabó László és Zsolnay László. A felvételt az alábbi linken tekintheti meg:

MEGNÉZEM

Amennyiben több adomát szeretne látni néprajzosainkról, a Szellemi néprajz szekción belül, az anekdotákra kattintva találja azokat!

Módosítás dátuma: 2011. július 01. péntek, 18:37