Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szellemi néprajz Anekdota Anekdoták néprajzosokról 23. KGST szabvány

Anekdoták néprajzosokról 23. KGST szabvány

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

KGST szabvány

Párkányban úri dolgunk volt. Egy kis egyemeletes szállodában laktunk a gyűjtés idején, s minden jóval elláttak bennünket. Esténként az étteremben – ahol hétvégén zene is volt – hosszan elbeszélgettünk az Aranyfácán és a borovicska mellett a napi gyűjtésekről, eredményekről, tapasztalatokról. Szombaton a zene miatt nem mentünk le, mert túl hangosnak találtuk. Különben is a borkombinát igazgatója bőven ellátott vörös és fehér borral. Egyikünk szobájában gyűlt össze a társaság. Valaki előhúzott egy pár napra megkapott kéziratot, ami kutatott községeink földrajzi neveit tartalmazta szinte nyomdakész állapotban.

Lemásolni nem lett volna időnk, de nem hagyhattuk csak úgy veszni. Ekkor még olyan volt a helyzet, hogy úgy lehet nemhogy a kéziratot nem látjuk többet, de az is lehet, hogy gyűjteni sem tudunk itt még egyszer. Filmünk volt bőven, s úgy döntöttünk, hogy reprózni fogjuk. Közgyűrű és egyéb kellékek nem voltak, de Dám Laci biztosra ígérte, hogy olvasható kópiát csinál. Nosza! Dugná be a villásdugót a konnektorba, de nem megy. Hiába a KGST szabvány, az aljzat nem dugható be, mert náluk – földelésként – egy pöcök áll ki, ami nem engedi, hogy bedugjuk. Mit lehet tenni? Szombat délután van, holnap vasárnap és nem valószínű, hogy műszaki bolt nyitva legyen, másik dugót vegyünk és átszereljük a vakuinkat. Valaki azonban úgy vélte még nem zárt be minden bolt. Sikerrel járt és azonnal megkezdte Dám Laci az átszerelést. Éppen készen volt vele, amikor nagy lelkesen befutott ifj. Balassa Iván, akinek dióhéjban elmondtuk, hogy mi a baj. Itt van a dugón egy pöcök, ami bemegy abba a lyukba ami az aljzaton van és azon is van valami, amitől a mienk használhatatlan. Hirtelen kikapta Dám Laci kezéből a felszerelt zsinórt, s ennyit mondott: Egyszerű az egész! Csak ennyi. - és egy mozdulattal letörte a dugóról a pöcköt. Ott álltunk megfürödve a frissen szerzett, használhatatlanná tett csehszlovák műszaki csodával. Volt, aki majd megszakadt a nevetéstől, volt, aki káromkodott, volt, aki ütni akart, szerencsére akadt olyan is, aki azonnal elrohant, hátha nyitva van még az üzlet. Vett vagy hat darabot a biztonság kedvéért. A múzeumi íróasztal fiókjában még azután is őrizgettem egyet, amikor a KGST már megszűnt.
Nem tudom milyen lehet az EU szabvány?

 

Módosítás dátuma: 2018. április 03. kedd, 19:47