Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szellemi néprajz Anekdota Anekdoták néprajzosokról 59. Szabó László "munkássága"

Anekdoták néprajzosokról 59. Szabó László "munkássága"

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Szabó László "munkássága"

Annak ellenére, hogy "Szabó Laci emberének" számítok a múzeumban, mégis nehezen tudtam magam összeszedni, hogy Róla írjak. Minden eddigi "humoros" akciónknak Ő volt a mestere, s mi fiatalok csak asszisztáltunk hozzá. Helyzetünk nélküle nehéz.

Szabó bátyussal 1986-ban Mezőtúron ismerkedtem meg, ahol éppen Busi Lajos fazekas kiállítását nyitotta meg. Történt akkor, hogy a kiállítás katalógusa csak az utolsó pillanatban lett kész, s a nyitás előtt 3 órával Gazsinál volt található. Egyetlen gyorsa lejuttatási módja -mivel fonalbolt és hatósági húsbolt több is akad útközben- csak a vonat lehetett. A munkával megfeslett múzeumi dolgozók, főleg a bokros teendőikről híres népművelők közül egy sem akadt, aki rövid úton eljuttatta volna ezeket a katalógusokat. Túróczíné Rozika ezért engem, a néhány napja a múzeumi szervezetben dolgozó biológust jelölte ki, erre a magas szakmai felkészültséget igénylő feladatra. Így amellett, hogy megismerhettem Szabó tanár urat és Nagy Molnár igazgató urat, a természettudományi muzeológia szakágak közötti helyéről és szerepéről tájékozódhattam.

 

Mezőtúron természetesen csak a teremőröket találtam a múzeumban, mert Bátyuska éppen szőlőlével oldotta a feszültséget, amit a kiállítás megnyitása előtti izgalom keltett benne. Miklós, aki gyomorpanaszairól és étvágytalanságáról híres csak unicumot ihatott. A kiállítás megnyitása remekül sikerült, még fotó is megjelent rólunk a Néplap hasábjain.

Mezőtúrról hazafelé kiderült, hogy Szabó bátyuska nemcsak a néprajz területén jártas, hanem a biológiai tudományokban is. Az ornitológiából a fosógémről tud a legtöbbet, botanikából pedig az ökörfarkkóró élettanáról. Talán leginkább az ökológia érdekli, s a legtöbb időt a NÁDAS ökológiájának szenteli. Ez utóbbi érdekes, rejtett életébe nagy szeretettel vezeti be az ifjú muzeológusokat is.

A pályakezdők nagymestereként, a múzeumi munka, és a magánéletre vonatkozóan egyaránt vannak jó tanácsai.

A Tudományos Koordinációs Bizottság tagjaként segített több muzeológusnak. Kijuthattunk így az NDK-ba, Zsolnay Laci lakást kapott, s még sorolhatnám. Sokirányú elfoglaltsága mellett, még a "Napfény Társkereső Szolgálat" múzeumi beépített embereként dolgozik. Ezen a vonalon az utóbbi időben csak kudarcok érik, de kitartó és nem adja fel a kerítői szerepkört.

A következő 50 évre kívánok jókedvet, egészséget Neked Bátyuska!

Megjelent: Szabó László 50. Emlékkönyv Szabó László születésének 50. évfordulójára a Damjanich Múzeumban 50 példányban szamizdatként.

Módosítás dátuma: 2018. április 03. kedd, 19:54