Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Tárgyi néprajz Gazdálkodás Tükör, melybe bepillantva, eszébe jutnak a gazdaembernek hónapokként való dolgai anno 1905. Augusztus

Tükör, melybe bepillantva, eszébe jutnak a gazdaembernek hónapokként való dolgai anno 1905. Augusztus

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Tükör, melybe bepillantva, eszébe jutnak a gazdaembernek hónapokként való dolgai anno 1905.

Augusztus

„Meleg dél van itt kinn a mezőben.

Rakja a nap a tüzet erősen,

Meleg dél van, meglippen a madár,

A fáradt eb kiöltött nyelvvel jár.”

(Petőfi Sándor: Meleg dél van…)

Ház és udvar. A magtárt rendbe hozzuk, zsákokat, ponyvákat szintén. Ekét, fogast, vetőgépet stb. szintén szemügyre kell venni s rendbe hozni.

Szántóföld, rét, legelő. Hordás, cséplés folyik, gabona rostáltatik, az ugarlás bevégeztetik. Repczét és takarmányrozsot már e hó végén vethetünk. A legelőn a jószágnak tiszta vízről gondoskodjunk.

Állattartás. Hogy a legyektől az istállót lehetőleg megtisztítsuk, sötétítsük el azt s ha lehet, csináljunk jó erős légvonatot, mikor az állatok nincsenek benn, ez legjobban kihajtja a legyeket. Reggel és délután a különben istállózott marhát is hajtsuk ki mozogni tarlóra vagy lekaszált rétre, csak a delet töltsék árnyékban. Sertéseket hízóba fogjuk, eleinte gyenge moslékkal tartván csak őket, hogy gyomruk előkészüljön a hízó-takarmányra. Fürdőjük azonban úgy a hízóknak mint a süldőknek legyen.

Baromfi. A libát tépni lehet, a libát, ruczát eladóra kezdjük hízlalni, a hónap vége felé a tojáselrakáshoz is hozzáláthatunk. A baromfinak is elég vize legyen.

Gyümölcsös. A gyümölcsöt kimélve szedjük, ha nagy volna a termés az ágakat támaszszuk alá; ha túlságos a gyümölcs, ritkítani kell, hogy könnyebben érjék. A fiatal fák tövét körülkapáljuk, ha kell öntözzük, a korona idomítására nagy gondot fordítunk, az erősebb hajtásokat visszacsípjük, hogy a gyengébbeket el ne nyomják, vén gyümölcsfáknál a száraz és beteg ágakat most kell eltávolítani, mikor könnyen felismerhetők. Az alvó szemre való nemesítést megkezdjük s e hónapban be is fejezzük, a nyári gyümölcs magvait gyűjtjük, az őszi ültetésekhez megkezdhetjük a földásást.

Konyhakert. Az érett veteménymagvakat összeszedjük és szellős, árnyékos helyre feliratos zacskókba teszszük. A magnak való uborkát szedjük, a hagymaszárakat megtiporjuk, hogy így a növésben akadályozzuk s a hagyma jól fejlődjék. A kiürült ágyakba felásás után téli fejes-salátát, kelt és tarlórépát vetünk, a kiürült melegágyakba fejes salátát és fokhagymát vetünk, vagy konyhai szükségletekre hónapos retket vagy törpe borsót. A káposzta utolsó kapálásainak és töltögetésének itt az ideje.

Szőlő és pincze. Érés előtti utolsó kapálást adjuk meg a szőlőnek, a hegytördelést, kacsozást folytatjuk, ellenben a levéltördelést csak a nagyon sürű szőlőkben lehet megengedni. A pinczékben a feltöltést folytatjuk, kezdünk a szüretre előkészülni, a szükséges szerelést és eszközöket szemügyre véve, s a mi hibás javíttatva, a mi hiányzik megrendelve. Éjjel a pinczék szellőztetését el nem mulaszszuk.

Méhes. A méhlegelők már fogynak, tehát ha szűz rajok mutatkoznának, azokat vissza kell verni az anyakasra. Az anyát vesztett vagy termékenyítetlen anyával bíró kasokat utórajjal vagy termékenyített anyával javítsuk fel. A herék pusztításában a méhész is segítségére lehet méheinek.

Forrás:

Kaszás Péter (szerkesztésében): A gazda ember tüköre. Jó tanácsok a szántóvetőnek és kertésznek az esztendő minden hónapjára. Budapest. Franklin-Társulat kiadása, 1905. 17-18. és 237.

Módosítás dátuma: 2014. augusztus 04. hétfő, 08:49