Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A dohányzásról

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

A dohányzásról

Kedves Barátaim!

Gyakran nem tudok már aludni, néha felébredek, s mert a villanyt nem akarom felkapcsolni, hát csendesen rádiót hallgatok. Mindent, ami jön, titkon remélve, hogy elalszom rajta. Vannak állandóan nyúzott témák, két hét alatt örökösen visszatérők, agyonjátszottak. A műsor nagy része egészségügyi. Most, mert a parlament is tárgyalja, a dohányzás ártalmai lenge füstje vagy savanyú kocsmai bagószag ömlik a zajládából. Egészségügyi, emberjogi, politológiai és pszichológiai körítéssel. Erről küldöm különvéleményem, hogy okuljatok.

Halálos bagózás

 

Meglehet a cím nem pontos, mert a bagózás eredetileg a dohány élvezetének egyik sajátos, de változatos módja volt, pl. a szűzdohány rágása vagy a pipamocsok agyarra tétele, félliternyi köpések kíséretében. Ám sokkal kevésbé veszélyes, mint a füstölgés, amelynek bármelyik módja passzív dohányosként tereli a sír szájához a szerencsétlen beszélgető partnert. A rádió ontja a tudományos vizsgálati adatokat, közölve európai és világviszonylati helyünket, ahol is a halállistán előkelő helyünk van az élbolyban. Kb. a betegek harmada köszönheti korai halálát a dohányzásnak. Meg kell hát szüntetnünk a nyilvános, főként zárt helyeken a dohányzást. Nincs kegyelem, munka közbeni cigarettaszünet, indexre Aranyt a Pipadalal, s Karádyt a hamvadó csikkjével, Huszkát Lili bárónőjével, Kosztolányit az ötven cigarettájával, no meg Gányó Julcsát is, aki őstermel.

Barátaim!

Be kell vallanom, hogy én magam soha nem dohányoztam, semmiféle módját nem ismerem az aktív dohányzásnak tapasztalatból. Édesapám és édesanyám is cigarettázott, a család felnőttei között is valamennyien. Én még egy szippantást sem tettem, még falevéllel sem gyermekként. A passzív dohányzásnak vonaton, kocsmákban, értekezleteken annál inkább. Utáltam is a bagó szagot. Mondom mindezt azért, hogy ne essek abba a gyanúba, hogy védeném a bagózást.

Csak csendesen megkérdezem: jól okoskodnak-e tudományos hírmagyarázóink? Jól teszik-e fel a kérdést? Helyes-e a válasz? S igaz-e?

Kiszámolták, hogy az emberiség hány százaléka dohányzik.

Kiszámolták, hogy az elhaltak hány százalékánál okozott idő előtti halált a dohányzás.

Kiszámolták, hogy hány egészséges embert tett beteggé a dohányzás.

No, de most fordítsuk meg a dolgot!

Vizsgáltuk-e, hogy a dohányosok között hányan értek meg átlagosnál magasabb kort?

A dohányosok között mennyien vannak olyanok, akiknek kutya bajuk sem volt soha?

Hány dohányos alkotott pipaszó mellett késő öreg koráig.

Gondolom, ezen legalább el kell gondolkodnunk, mielőtt becsapjuk előttük teljesen a nyilvános helyek ajtajait.

Egy kis szobát hagyjunk nekik!

Ez is emberi jog.

Aki egészségét védi, ne menjen be oda.

Öt évig voltam úszómester, s megtanultam, oktalan hülyék sokan vannak. Az aki nem tud úszni, miért megy a mélyvízbe, mikor ki van írva: MÉLY VÍZ – ÉLETVESZÉLYES!

Lehet, hogy nemcsak úszni, de olvasni sem tud?

Nem értek hozzá, mert antibagozionista voltam világéletemben, de nem szeretném, ha az éttermekbe köpőcsésze kerülne homokággyal az asztal alá vagy a pofámba trüszkölnének a tubákosok. Már-már látom az új hirdetést:

A BAGÓ ÉS A BRUNÓT FÜSTMENTES.

EBÉDELJEN NÁLUNK!

Szolnok, 2011. március 12.

Módosítás dátuma: 2011. június 30. csütörtök, 09:20