Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Tárgyi néprajz Gazdálkodás Tükör, melybe bepillantva, eszébe jutnak a gazdaembernek hónapokként való dolgai anno 1905. Július

Tükör, melybe bepillantva, eszébe jutnak a gazdaembernek hónapokként való dolgai anno 1905. Július

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Tükör, melybe bepillantva, eszébe jutnak a gazdaembernek hónapokként való dolgai anno 1905.

Július

Cséplés Orosháza környékén

„Lésznek gabonakévék a’ földön, a’ hegyeknek tetején,

a’képen megindul annak gyümöltse, mint a’ Libánus;

és virágoznak a’ lakosok, mint a’ földnek fűve.”

(A’ Soltárok könyve LXXII. 16.)

 

Ház és udvar. A magtárt gondosan tisztogatjuk, belőle minden szemetet kihordunk, szellőztetjük, hogy a zsuzsok el ne szaporodjék.

Szántóföld, rét, legelő. Az aratás ideje. Az asztagot jó körül árkolni kicsiny, lapos árokkal, hogy az esővíz alá ne folyhassék. Aratás után rögtön jó megkezdeni a tarlónak sekély leszántását. Ha szárazság miatt takarmányszükség fenyegetne, tarlóveteményekkel még nagyon sokat segíthetünk, a mint erről hátrább részletesebben beszélünk. Répa-, tengeriföldeken folyik a kapálás, töltögetés.

Állattartás. Az igáslovakat, a hol erre alkalom van, nagyon jó megúsztatni, vagy legalább estenként egy pár vödör vízzel lelocsolni, de csak midőn testük már lehült. A sertéseknek friss ivóvízről és fürdőről gondoskodjunk. A ki novemberi malaczra számít, már e hóban búgassa fel koczáit.

Baromfinak jó dolga van e hónapban, mert a tarlóra kerül szemelni. Ezenfelül azonban otthon is gondoskodjunk róluk, az ólakat szorgalmasan megtisztogattatván, nehogy a férgek ellepjék őket. Ültetni már nem érdemes, mert a késői csirke satnya marad, ellenben hozzákezdhetünk a tojásgyűjtéshez.

Gyümölcsös. Minden gyümölcs ízletesebb és tovább eltartható, ha kora reggel, mielőtt a nap felszállna, szedik, s hüvös helyre rakják. A gyümölcscsel nagyon rakott ágakat támogassuk fel, a lehullt romlott gyümölcsöt ne hagyjuk a gyümölcsösben. A cseresznye és meggy szedése után e fákat higított ganajlével megtrágyázzuk. Faiskolában a rovarokat irtjuk, a záporok, szelek által letört gallyakat levágjuk és bekenjük.

Konyhakert. Legtöbb munkát a kapálás, gyomlálás, öntözés adja. Azokat az ágyakat, a melyekről a termés már lekerült, ne hagyjuk üresen, fejes salátát, téli retket, spenótot lehet beléjük vetni, a megürült melegágyakba lehet törpebabot vetni, hogy késő őszig legyen zöld bab a konyhára. Ha már az uborka-ágyakat párszor megszedettük, a későbbi kötésből a legszebb, leghosszabb, legsimább olyan uborkákat, a melyek az inda közepén vannak, - egy indán csak egyet, - meghagyunk magnak, mindaddig ott hagyván, míg csak a szár le nem hervad. Az eperindákból is szaporításra a legszebbeket meghagyjuk, a többit levagdaljuk. A dinnyéket a gyomtól tisztán tartjuk és hébe-hóba híg trágyalével megöntözzük. A szétterülő indákat, nehogy a szél összekúszálja, horgocskákkal leszorítjuk.

Szőlő és pincze. Hónaljazás, kacsozás, felkötözés végeztetik s esetleg a hónap vége felé, ha a szőlőben a gyom nagyon felverődött volna, harmadszor kapáltatunk. A pinczében hűvös éjszakákon szellőztetünk, nappal pedig, ha ráérünk, hőség idején locsolunk. A borokat feltöltögetjük, a hordókat tisztogattatjuk, azután átvizsgáljuk a szüretelő s egyéb edényeket, hogy mindent még idejében tudjunk kijavíttatni, mert mentül közelebb a szüret, annál több a bodnár dolga, annál később kapjuk meg, a mit hozzá küldünk javítani.

Méhes. Mivel a júliusi rajok úgy is ritkán gyűjthetnének elegendő eleséget télire, már e hóban szüntessük meg a rajzást, s ha mégis jönnének kései szűzrajok, azokat anyakasaikba verjük vissza.

 

Forrás:

Kaszás Péter (szerkesztésében): A gazda ember tüköre. Jó tanácsok a szántóvetőnek és kertésznek az esztendő minden hónapjára. Budapest. Franklin-Társulat kiadása, 1905. 15-17. és 213.

Módosítás dátuma: 2014. július 08. kedd, 07:27