Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Tárgyi néprajz Kézművesség A Rozsnyai Gyűjtemény és a Bihari Jurtatábor

A Rozsnyai Gyűjtemény és a Bihari Jurtatábor

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

A vendégváró vértesi reformátusok

A Rozsnyai Gyűjtemény és a Bihari Jurtatábor

A Rozsnyai Gyűjtemény története

A kiállítás részleteA Rozsnyai Gyűjtemény tulajdonosa, dr. Rozsnyai István 1976-ban született Nagykárolyban. Családja a magyarellenes Ceausescu-éra alatt, 1984-ben települt Magyarországra. Édesapja lelkész, édesanyja gyógyszerész. Áttelepülésük után Nyírbogdányban éltek, majd Debrecenbe költöztek. Rozsnyai István Szegeden szerzett gyógyszerész diplomát. Jelenleg is gyógyszerészként dolgozik. Műgyűjtő szenvedélye egyetemi évei alatt alakult ki. Első bokályát 1993-ban vásárolta Petkes József festőművésztől. Népművészeti érdeklődését apai nagyanyja, Máté Katalin keltette fel, aki magától Kós Károlytól kapta az indíttatást, hogy felgyűjtse szűkebb pátriája, Kalotaszeg népművészeti tárgyait. Ezeket a tárgyakat örökölte meg Dr. Rozsnyai István, aki a hagyatékból csakhamar országos jelentőségű tematikus gyűjteményt szervezett. A fiatal gyűjtő figyelme egyre inkább a népi kerámiára irányult, gyűjtőterülete pedig a Kárpát-medence egészére kiterjedt. Aukciókon vásárolt műtárgyai mára a vidéki Magyarország egyik legjelentősebb néprajzi magángyűjteményét képezik.

Dr. Rozsnyai István 2007-ben határozta el, hogy magángyűjteményéhez közösségi hozzáférést biztosít. Ehhez egy kiállítóteremre volt szüksége, melyet édesapja, Rozsnyai István lelkipásztor ajánlott fel számára. A felajánlás után a Vértesi Református Egyházközség egy uniós pályázaton vett részt, melyen 63.000.000 Ft-ot nyert a felajánlott helyiség kiállítóteremmé alakítására.

Az infrastrukturális fejlesztés 2009-ben kezdődött és 2010-ben fejeződött be. A felújított épület műemléki környezetben, a klasszicizáló stílusú ún. Lédig-kúria mögött található. Ez a műemlékkúria 1998 óta az egyházközség idősgondozási intézményének ad otthont. Az egyházközség 2002-ben egy apartmansort épített a kúria mögé. 2010-ben ennek az apartmasornak az alagsori részén került kialakításra a kiállítóterem. Az épület felújítása után elkészült az állóvitrines rendszerű kiállítás-technika.

A pályázati támogatás lehetővé tette, hogy a meglévő helyiség kiállítási célú átalakítása mellett, ahhoz egy új, központi épület is hozzáépüljön. Ebben a kétszintes épületrészben kapott helyet az időszaki kiállítóterem, valamint a muzeális gyűjtemény fogadótere és kávézója. A kulturális örökségvédelem irodája által is felügyelt építkezés során fontos szempont volt, hogy a külső homlokzat a Lédig-kúria klasszikus stílusát kövesse.

Kiállításrészlet a Rozsnyai GyűjteménybenA műemléki környezethez tartozó múzeumépület összesen 320 m² alapterületű. Ennek közel kétharmadát a kiállítótermek foglalják el, egyharmadában pedig fogadótér, műtárgyraktár, kiszolgáló-, és munkahelyiségek találhatók. A múzeumépülethez egy 2400 m²-es múzeumudvar is tartozik, melyet az egyház a fenti pályázat támogatásából egyrészt parkolóvá, másrészt parkká alakított. A múzeumpark kiváló helyszíne a kültéri múzeumi rendezvényeknek.

Dr. Rozsnyai István az állandó kiállítások megrendezésére Bihari-Horváth László muzeológust kérte fel. Később őt bízta meg a gyűjtemény igazgatásával is. Ekkor kezdődött a gyűjtemény intézményesülése. A kulturális tárca 2011-ben adott működési engedélyt a muzeális intézménynek, amely ekkor vette fel a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény nevet. Az intézmény fenntartója a Vértesi Református Egyházközség.

A Gyűjtemény állandó kiállításai

Rozsnyai Gyűjtemény részleteA Kárpát-medence népi kerámiaművészete című állandó kerámia-kiállításunk a hagyományos népi fazekasság legszebb termékeit mutatja be. A kiállítás területi tematikájú: minden tárlóban egy-egy fazekasközpont anyaga látható. Különösen értékesek a Kalotaszeget is ellátó zilahi és tordai központok edényei. Reprezentatív darabjai láthatók az észak-erdélyi és a székely kerámiának, valamint a barcasági szász és a bánffyhunyadi magyar kályhásmesterségnek is. Az Alföldről páratlan együttesként került bemutatásra egy mezőcsáti butella-csoport, de kvalitásos tárgyak képviselik a hódmezővásárhelyi, a mezőtúri, és a tiszafüredi kerámiaművészetet is. A kiállításban felföldi (gyöngyösi-pásztói, sárospataki) és dunántúli (sárközi, mohácsi) kerámia is szerepel.

A kalotaszegi tisztaszoba enteriőr a 19-20. századforduló hagyományos felszegi lakáskultúráját mutatja be. A kalotaszegi tisztaszobát sarokra rendezték. Az asztalszög a szoba tiszteletben tartott, legtekintélyesebb része volt. Kultikus cselekményeknek, közös étkezéseknek adott helyet. Nagy becsben tartották, rendjére különösen ügyeltek. Néhol a sarkon függött a – vallásos könyvek és az orvosság őrzésére szolgáló – téka, vagy ide kerültek a nemzeti hősökről, főként Kossuth Lajosról és a szabadságharc szereplőiről készült olajnyomatok. Általában itt kaptak helyet a családi fényképek is. A sarokpad fölött függött a bokályokkal, tálakkal megrakott tálasfogas. A falat keménycserép dísztányérsorok díszítették. A sarokra állították a magas étkező asztalt is. A bejárattal szembeni padon volt a házigazda, a megbecsült vendég és általában a férfiak helye.

Korongozás a gyermekekkelA Rozsnyai Gyűjtemény 2011 tavaszán egy rendkívül értékes fotódokumentációs anyaggal gazdagodott, mely Népi építőművészeti örökségünk címen, a Vértesi Református Egyházközség étteremgalériájában került kiállításra. A Létavértes épített örökségét ismertető, művészi igényű fotókat Pataky Emőke, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemléki felügyelője készítette. A lefényképezett épületek közül mára többet elbontottak, így a kiállítás fotói, rajzai olyan forrásértéket képviselnek, amely felbecsülhetetlen Létavértes építészeti múltja szempontjából. Kiállításunk célja, hogy a még fennálló épületek fotóival a jelen és jövő nemzedékek figyelmét veszélyeztetett építészeti örökségünkre irányítsuk, s egyben rávilágítsunk a hagyományos építőművészet nemes esztétikájára, emberfomálta egyszerű szépségére.

2013. október 31-én, a reformáció emléknapján nyitottuk meg új állandó kiállításunkat, mely a Gyülekezetünk kincsei – A vértesi református gyülekezet élete és múltja címet viseli. A református egyház műkincsei nemzeti kulturális örökségünk szerves részét képezik. Kiállításunk tárgyai közül különösen értékesek az úrvacsora kiszolgálásakor használt ötvös edények, a borospoharak, kelyhek, kannák és kenyérosztó tányérok, valamint a keresztelő kancsók és tálak. A református templomok berendezéséhez hozzátartoznak az úrasztali terítők is, melyek közül kiállításunkban több, úrihímzéssel díszített XVIII. századi patyolatkendő szerepel. A kiállítás nemcsak a vértesi gyülekezet tárgyi örökségét, de vallásos hagyományait is bemutatja. Ismerteti az egyház szakrális tereit, Istentiszteleti rendjét, ünnepeit és intézményeit.

KözönségrendezvényekTárlatvezetés

Gyűjteményünk különböző tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várja fiatalokat, ahol hagyományos kézműves technikákkal, természetes alapanyagokból készíthetnek különleges alkotásokat, melyeket természetesen hazavihetnek múzeumi élményeikkel együtt.

A Rozsnyai Gyűjtemény szakmuzeológiai tevékenysége mellett rendszeresen szervez nyitott, értékőrző és értékteremtő rendezvényeket, ahol az izgalmas programok mellett érdekes előadások, kézműves foglalkozások és gasztronómiai különlegességek is várják az érdeklődőket. A népszokások, jeles napok, nemzeti és egyházi ünnepek köré szerveződő, immár hagyományossá vált programok közül a legjelentősebbeket ajánljuk figyelmükbe: Nemzeti nap és pálinkamustra (március 15.), Húsvéti hangolódás (április 19.), Piros pünkösd napja (május 31.), Múzeumok Éjszakája (június 14.), Újkenyér kaláka (augusztus 16.), Mihály-napi Menyegző (szeptember 27.), Tormás nap (október 25.), András-napi hagyományőrző disznótor (november 29.), Boszorkányos Luca-nap (december 13.), Betlehemzés a Rozsnyai Gyűjteményben (december 20.)

SzálláshelyJurtatábor

Muzeális intézményünk szálláshellyel is rendelkezik. A Bihari Jurtatábor május 1. és szeptember 30. között fogad szállóvendégeket. Az ifjúsági tábor területén 33 fő elhelyezését tudjuk biztosítani öt nagyméretű, 6 ágyas jurtánkban, valamint két kisebb jurtában, igen kedvező, 1500 Ft/éj áron. Fenntartónk közétkeztetéssel foglalkozó konyhája napi háromszori étkezést biztosít szállóvendégeinknek (hideg reggelit és vacsorát, illetve meleg ebédet), melynek díja 1200 Ft/nap.

A Bihari Jurtatábor honfoglalás kori-, kézműves- vagy sporttáborainak érdekes és tartalmas, egy hetes tematikus programjaival várja a táborozó fiatalokat. Természetesen saját heti programtervezettel érkező vendégeinket is szeretettel várjuk, ők is választhatnak kínálatunkból!

Kipróbálhatják honfoglalóink híres fegyverét, a visszacsapó íjat és bemutatjuk a honfoglalás kori harci viseletet is. Őseink életmódjának szerves részét képezte a ló, kiváló lovas oktatók felügyeletével gyerekekhez, turistákhoz szokott lovaik nyergébe ülhetnek táborozóink, és szerezhetnek örök élményeket. Kéz-Élő múzeumműves foglalkozásainkon hagyományos népi kismesterségek, az agyagozás, a nemezelés, a bőrözés és a szarufaragás alapjait is elsajátíthatják vendégeink. Megkóstolhatják kemencében sült hagyományos ételeinket és megismerkedhetnek a népi gasztronómiával és ősi sütőberendezésünkkel, a kemencével. A város nevezetességeit helytörténeti sétákon, szekeres városnézésen mutatjuk be. Létavértesen látható Irinyi Jánosnak, a biztonsági gyufa feltalálójának kiállítóterme és itt található a hagyományos hentesmesterség kiállítóhelye, a vízi vágóhíd is, amely országosan védett ipari műemlék. A nagy nyári forróságban a Városi Sportuszoda is fogadja vendégeinket.

(Kivonat Bihari-Horváth László: A Rozsnyai Gyűtemény c. kiadványból)

A Rozsnyai Gyűjtemény és a Bihari Jurtatábor elérhetőségei:

4283 Létavértes, Irinyi utca 7.; +36-52-376-763/113

www.rozsnyaigyujtemeny.hu; Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.biharijurta.hu; biharijurta(kukac)gmail.comA Kárpát-medence kerámiaművészete, térkép

Módosítás dátuma: 2014. március 11. kedd, 11:53