Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Tárgyi néprajz Település, építkezés Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra Háromszéken

Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra Háromszéken

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra Háromszéken

Kiállítás a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumban


Békebeli otthonokA kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum 2007-től tudatosan gyűjti és dolgozza fel a város polgári emlékeit, hogy minél több tárgyi emlék maradjon az utókor számára. A zabolai Csángó Néprajzi Múzeummal közösen szervezett kiállításuk a 19–20. század fordulójának felső-háromszéki polgári lakáskultúrájából és használati tárgyaiból nyújt ízelítőt. A 19. század első felének lakáskultúráját meghatározó empire és biedermeier után több új stílusirányzat alakult ki, sokszor egymás mellett éltek a historizáló neostílusok (1840–1900), a szecesszió(1895–1905) majd az Art Deco (1910–1930). Az általuk kiállított bútorok jelentős része historizáló, míg a szalongarnitúra, az ebédlő és az egyik hálószoba ónémet stílusú. A tekintélyt sugalló bútorok, a műveltséget, gazdagságot, pompát sejtető kiegészítőkkel, használati tárgyakkal együtt elsősorban a társas érintkezés színhelyén, a szalonban és az ebédlőben a háziak tekintélyét, státuszát hangsúlyozták, közvetítették a vendégek számára. A 19. század végén igen elterjedt volt ez a bútortípus, mivel a polgári középosztály is megvásárolhatta.

A fehér hálószobabútor késői rokokó-utánzat 1920-ból. Könnyed, elegáns formái az intim szféra kényelmét, lakályosságát növelik. A bemutatott bútor Szegedi László brassói kereskedő tulajdona volt és Szőcs Emesének köszönhetően került be a tárlatba. A kiállított ónémet bútorok a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum tulajdonát képezik, és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásárolták meg ebben az évben. Hajdanán Bartha László (1907–1991) és Bartha Lászlóné Bagoly Margit (1914–2010) tanítóházaspár pávai lakását díszítették.A kiállítást rendezte: Dimény Attila és Dimény Erika

Műtárgyakat kölcsönöztek: Szőcs Emese, Johann Taierling, Róth András Lajos, Nagy Éva, Farkas Gábor, Vetró András, Szőke László, a zabolai Pro Museum Egyesület, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum, a kézdivásárhelyi Református Egyház és a kézdivásárhelyi Múzeumbarátok Egyesülete.

Anyagilag támogatta: a Székely Nemzeti Múzeum igazgatósága, Kovászna Megye Tanácsa, a Magyar Kulturális Alap, a zabolai Pro Museum Egyesület, kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, az Apex kft. és a kézdivásárhelyi Flamingó virágüzlet.

A kiállított zabolai tárgyak konzerválását és restaurálását Dóczé Levente végezte.

A tárlat elrendezésében segítettek: Orosz Zoltán és Szőke Éva, a Céhtörténeti Múzeum munkatársai.

A fényképeket Dimény Attila készítette.

Megtekinthető 2012. február végéig.

A kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum Békebeli otthonok - polgári lakáskultúra Háromszéken a 19-20. század fordulóján című kiállításához Bútormesék címmel múzeumpedagógiai foglalkozás-sorozatot tervezett. Ezekre az alkalmakra 2011. november 12-én, november 26-án, december 3-án, december 17-én, 2012. január 14-én, január 28-án, február 11-én illetve február 25-én 10 és 13 óra között kerül sor. A foglalkozásokon más-más témát dolgoznak fel. A kiállított anyag megtekintése után a gyerekek saját elképzeléseik szerint illusztrálhatják a látottakat, hallottakat. A gyerekrajzok a kiállítás végéig az előtérben lesznek elhelyezve. 

2012 január 14-én 10-12 óra között múzeumpedagógiai foglalkozásra kerül sor a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumban. A foglalkozás a Békebeli otthonok című kiállításhoz kapcsolódó Bútormesék foglalkozás-sorozat része, témája A bútorok élete. Óvodásoknak, kis- és középiskolásoknak ajánljuk. Belépő ára gyerekenként 3 lej, kísérőknek ingyenes.

Módosítás dátuma: 2012. január 12. csütörtök, 23:02