Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Tárgyi néprajz Település, építkezés Tájházak és helytörténeti gyűjtemények Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1.

Tájházak és helytörténeti gyűjtemények Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1.

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Tájházak és helytörténeti gyűjtemények Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1.

A Tabáni tájház, Szolnok

Kézműves napok a Tabáni tájházban, 2006. aug. Kozma Károly felvételeA Zagyva partján található Szolnok egyik legrégibb városrésze, a Tabán, korábban félszigetszerűen nyúlott a Zagyvába. Neve oszmán-török eredetű, s eredetileg tímárműhely jelentéssel bírt, bár konkrét adatokkal arra vonatkozólag nem rendelkezünk, hogy itt valaha is dolgoztak volna tímárok. Az itteni lakosság főként halászatból és a tutajok ki-be rakodásából tartotta fent magát.

A Tabán első említése Szolnok 1696-os kamarai összeírásában szerepel Tobán alakban, de később Tobány, Tabán névváltozatban is előfordul. Első ábrázolása a szolnoki vár 1753-as térképén látható.

Zegzugos utcái, zsúfolt, jellegzetes házai miatt a Szolnoki Művésztelep alkotóinak kedves témái közé tartozott. Müller Adolf, Mednyánszky László, Vidovszky Béla, Zádor István, Gácsi Mihály sok tabáni életképet megörökítettek. Az 1960-as években építési tilalmat rendeltek el itt, melynek következtében részben elnéptelenedett, illetve házainak állaga rendkívül leromlott. Nagy tervek születtek megmentésére (Tabántörténeti kiállítás, a legszebb épületek gondozása, tájház létesítése), melyből kizárólag egy tájház felújítása és berendezése valósult meg 1992-ben, dr. Gulyás Éva néprajzkutató szakmai kirányításával.

A Tabáni tájház konyhája, Kozma Károly felvételeA tájház a XX. század elején vályogtéglából épült, kétosztatú (szoba-konyha), utólagosan hozzátoldott tornáccal. Cseréptetős, földpadlós, homlokzatának két ablakával néz az utcára. Berendezésében a XX. század 30-as éveit tükrözi, így erősen a paraszti polgárosodás hatását mutatja. A ház utolsó lakója Kovács Sándor halász volt, így mind a berendezésben, mind az udvaron a mesterség kellékei is láthatók (ladik a fészerben, hálójavító eszközök a konyhában). A konyhában található spórheltet egy tabáni lakos készítette feleségének, gyönyörű tulipános rézvasalásokat téve a tűzhely ajtajaira. A szoba párhuzamos elrendezésű, az ablak előtt középen asztal fakanapéval s székekkel, míg egyik oldalon ágy, sublót, másikon kétajtós ruhásszekrény és faragott láda található. A falakon szentképek, szenteltvíztartó, feszület árulkodik a lakók katolikus vallásáról.

Megtekinthető: 5000 Szolnok, Tabán 24.

Nyitvatartás: máj.1. - szept. 30. között, csütörtöktől vasárnapig: 13 h-17 h
A téli időszakban zárva!

Tabáni tájház szobája, Kozma Károly felvételeTárlatvezetés, foglalkozások és egyéb információ: 06-56-421-602

A tájház a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatóságának kezelésébe tartozik.


Módosítás dátuma: 2012. március 07. szerda, 19:16