Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Társadalomnéprajz Közösség Disznóvágás Újirázon 2006-ban

Disznóvágás Újirázon 2006-ban

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Disznóvágás Újirázon 2006-ban

Összeállt zenészek a toron. Arany Zoli, Orbán Dénes, Hunyadi Péter és Kotics JózsefOldalunk nem titkolt célja, hogy a magyar nyelvterületen élő embereket összekovácsolja, s visszaállítsa a közösségeket. Nem tekintjük mérvadónak a hazai közösségromboló, egyénieskedő támadásokat, ezek hangoztatói ellenségei a hagyományos életformának, társadalmunknak! A közösségépítés elvi s gyakorlati lépéseiről több alkalommal is beszéltünk portálunkon (Vészhelyzet a Tiszazugban, Céljaink, terveink, jövőképünk, Mit tehetünk a Tiszazug idegenforgalma érdekében?), most pedig egy igen érdekes hagyományt mutatunk be, ezek ugyanis nem csak kihunyhatnak, újra is éledhetnek, sőt újak is keletkezhetnek. A Kossuth Lajos Tudományegyetem (jelenleg Debreceni Egyetem) Néprajzi Intézete 1994-től rendez disznótorokat Újiráz (csonka Bihar) községben, a római katolikus plébánián, valamint a kultúrházban. Ennek az eseménynek a mulatságon kívül az is célja, hogy egybegyűjtse a népi kultúra iránt érdeklődő hallgatókat, s megismertesse őket egymással, valamint a tanárokkal. A hallgatók és tanárok mellett a disznótorra az évek során Japántól Finnországon át Lengyelországig sok idegenből hazánkba szakadt ember volt kíváncsi.
A tor hajnalban a vágással kezdődik. Újirázon még magyarosan bontják a disznót, orjára! A henteses, németes bontással szemben tehát nem a hasánál vágják szét az állatot, hanem a hátán, a gerincénél, miután a fejet s a sonkákat lemetszették. A bontás után megindul a sütés-főzés, evés-ivás, s mindez egy hatalmas közös vacsorában csúcsosodik ki, ahol a tanszék neves tanárai is felszólalnak. Zenészek szinte minden helységben tartózkodnak, s elsősorban népzenét szolgáltatnak, de más, könnyebb műfajok is előtérbe kerülnek a mulatság során. Az ünnep másnap reggelig tart, illetve kinek tehetsége szerint, ameddig bírja.

2006-ban, a tizenkettedik alkalommal rendezett disznótort is Dénes Zoltán római katolikus pap szervezte, s a helybeliek segítettek a lebonyolításában. Filmünket Pintér Tamás készítette, a vágásban Benedek Csaba működött közre. Felhívjuk azon látogatóink figyelmét, akik nincsenek tisztában a disznóvágás mibenlétével, a hús származási helyével, valamint azzal, hogy hús fogyasztásához állatot kell ölni, ne kísérjék figyelemmel az eseményeket! Ugyanakkor nem ismerjük el, hogy a felvételek életkorhoz kötöttek, szerintünk a gyermekeknek is tisztában kell lenniük az itt látható eseményekkel, melyek a magyar népi kultúra részei! Akik azonban valahol el szeretnék kezdeni a közösségépítést, ajánljuk, hogy először ehhez hasonló ünnepi alkalmakat szervezzenek, mivel a mulatozásra könnyebb összetrombitálni az embereket! 

Módosítás dátuma: 2012. január 27. péntek, 12:03