Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Ezt látnia kell!

VII. Falusi Kamramustra Bogácson

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

A hideg márciusi idő ellenére szép számú érdeklődő látogatott el a 2018. március 17-én megrendezett hetedik kamramustrára Bogácsra. A rendezvény alapötlete a hagyományok megőrzése és népszerűsítése. A látogatók betekinthettek több tájegység hagyományos népi kamrájába, megkóstolhatták azok ínycsiklandó kincseit és megérthették, miért "több nap mint kolbász". A szervezők gazdag háttérprogramokkal igyekeztek mindenki kedvébe járni. Volt rétessütő és kolbásztöltő verseny, kocsonyafőző verseny, fellépett a helyi pávakör, valamint a népzene és néptánc iránt érdeklődők is találtak elfoglaltságot. A gyerekek népi játékokkal ismerkedhettek meg a kis szabadtéri játszóházban. Tekintsék meg filmünket, amely rövid betekintést nyújt a teljesség igénye nélkül!

Módosítás dátuma: 2018. március 18. vasárnap, 18:15
 

Hajnalporkolás a Bükkalján

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Hajnalporkolás a Bükkalján, Cserépfaluban

A felvételen hajnalporkolás látható, amely a lakodalom részét képezi. Az 1960-as és 70-es években elterjedt szokásként élt Szécsénytől keletre, szinte egészen a Hernád vonaláig. Manapság ritka eseménynek számít. A század elejéig a tűztánc körüljárós formája volt ismert, mely szerint a falu különböző pontjain raktak tűzet; de az utóbbi fél évszázad folyamán a lakodalmas ház előtti, majd később a lakodalom lebonyolításának helyszínén (pl. iskola-, kultúrház udvara) történő porkolás terjed el és foglalta el a hajnaljárás helyét. A tűztánc nyomatékos kifejezője a palóc népi kultúrának, a hajnaljárás pedig az egész észak-nyugat-borsodi és gömöri lakosság hagyományainak.

Módosítás dátuma: 2015. november 11. szerda, 08:50 Bővebben...
 

Istentől Áldott Boldog Új Esztendőt kívánunk!

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Kedves Olvasóink!

Egy 1932. decemberi filmhíradóval kívánunk Istentől áldott boldog új esztendőt mindannyiuknak!

MEGTEKINTEM

Szöveg:

[Illyés Imre, parasztgazda:] „Itt van hát az újév, kirúgta a régit, kurjantva köszöntöm mindkettőnek végit. A múltat ne bánjuk, hadd vigye a kánya, se szögény, se gazdag vissza ne kívánja. Szűk volt gabonában, kevés lött a bora, apró- és nagy marha nem volt benn’ szapora. Így oszt szűken hagyta ránk a fődi kincsöt, végrehajtó nyomta végin a kilincsöt. Mégis kulacsomban lötyög egy kis lőre, hogy ráköszöntsem az újesztendőre. Hazánknak kívánom szenvedése végit, áldja mög az Isten mindön rangú népit. A kormánynak adjon élös bölcsességöt, szögény országunknak munkát, csöndességöt. Fehér könyér mellé pirosra sült kappant, férjhöz meendöknek meleg pöhöly paplant. Végül magamat is rátöszöm a rímre, falum Kunszentmiklós, nevem Illyés Imre. Most pedig kulacsom, zárjuk a köszöntőt, adjon az Úristen boldog újesztendőt!”

A többi kicsi videóba is érdemes beletekinteni a FOLKLÓR, NÉPRAJZ témakörben:

MEGNÉZEM

Bízd

Újra

Életed

Krisztusra!

Módosítás dátuma: 2012. december 30. vasárnap, 11:28
 

A cserépi kovács

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Ezzel a filmmel az alkotók Pintér Gyula cserépi kovácsmesternek kívántak emléket állítani. Gyula bácsi a bükkaljai Bükkzsércen látta meg a napvilágot, de korán árvaságra jutott. Cserépfalun, a szomszéd községben telepedett le fiatalon, s szolgálta ki a falu lakosságát szinte az egész huszadik században. A filmben a mester végigtekint életén, s összefoglalja, mit kellett neki a században csinálni régen, s mit a legutóbbi napokban. Életén keresztül bepillanthatunk a Hór-völgye népének életébe, mindennapjaiba.

Pintér Gyula a cserépi kovács

<< Ide kattintva megtekintheti a filmet >>

 

Módosítás dátuma: 2011. június 30. csütörtök, 09:07