Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szellemi néprajz Anekdota Anekdoták néprajzosokról 20. Taxi vagy rendőr autó?

Anekdoták néprajzosokról 20. Taxi vagy rendőr autó?

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Taxi vagy rendőr autó?

Tiszasason gyűjtöttünk, ahol egy üres házat kaptunk, s ahová az iskola kollégiumából vittünk matracokat, ágyakat. Voltak, akik a földön gumimatracon aludtak. Régi ismerőseink voltak itt főként a régészek révén, s tudtuk, hogy hol és mit lehet olcsón, jól és bőségesen beszerezni. Madar Ilonka főzött ránk pár napig. Egyszer a jó világnak vége szakadt, mert Szlankó Istvánnak, a tiszaföldvári múzeum igazgatójának haza kellett utaznia. Magyarország első földrajzi múzeuma a földvári, s szép térképtára van. Ilonka akkor foglalkozott a Sóvidékkel, s mikor megtudta, hogy a térképtárban részletes mappát kaphat, kezdett összecsomagolni. Hiába marasztottuk Ilonka a szó szoros értelmében be volt sózva


Másnap kora hajnalban indult vonattal kunszentmártoni átszállással Földvárra. Én vittem ki két nehéz csomagját az állomásra, s közben óvtam a vonattól, s a buszt ajánlottam. Tiszaföldvár ugyanis az ország azon végtelen hosszúságú falvai (ma város) sorába tartozik, amelybe Újfehértó is. Busz nem nagyon járt minden vonathoz, hiszen leszálló utas nem igen volt. A csomag súlyát pedig én éreztem, s tudtam mit jelent elmenni az állomásról a múzeumig. A két legszélsőbb pontja, s közötte nincs egyenes út, amely a legrövidebb lehetne. Ilonka azt mondta, hogy ne törődjek vele. Ő megoldja.
Mikor leszállt a vonatról egyedüli megérkezőként, meglátott egy kék rendőrautót. Odalépett, kinyitotta a hátsó ajtót, belökte csomagjait az ülésre, majd maga is bevágódott. A két ámuló rendőrre ráparancsolt:
-A múzeumhoz!
-De kérem! Kérem ez nem taxi. Ez rendőrségi kocsi. Tessék kiszállni! – hebegték bizonytalanul.
Ilonka azonban nem rendült meg, sőt nyersen azt mondta:
-Vigyenek gyorsan a múzeumhoz, mert nekem igen fontos dolgom van és nincs sok időm. Még a következő vonatot el kell érnem.
-De ez nem taxi!
-Mindegy. Maguk itt le-fel autókáznak üresen, pocsékolják a benzint, az állam pénzét. Nekem meg halaszthatatlan dolgot kell elintéznem.
Ekkor már nemcsak begyújtották a kocsit, hanem gurult is és meg sem állt a múzeumig. Ott kiugrott az egyik rendőr, fülön fogta táskáit és bevitte udvariasan az irodába. Melegen elköszöntek egymástól.
Ilonka megtalálta a térképeket, majd busszal folytatta az utat Szolnokig.
A rendőrök csak két nap múlva merték óvatosan megkérdezni Szlankó igazgató urat, hogy miféle magas vendége érkezett a múzeumnak. Pista erről semmit sem tudott, de Tiszasas jól megismerte egy hét alatt Ilonkát, s rejtélyesen mosolygott, mondván:
-Pestről, felülről jött.
-Ahá! Az más.

 

Módosítás dátuma: 2018. április 03. kedd, 20:19