Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Társadalomnéprajz Közösség XVIII. Néprajzos disznó- tor-túra Újirázon

XVIII. Néprajzos disznó- tor-túra Újirázon

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

„...Pénzért nem lehet venni bölcsességet, nem lehet venni barátságot és nem lehet venni szeretetet...” 

Dénes Zoltán atya ezekkel a szavakkal köszöntötte az újirázi kultúrházban összesereglett vendégeket és vendéglátókat a vacsora kezdetén. A rendezvény nagy múltra tekint vissza, 18 évvel ezelőtt vérzett el először disznó az újirázi plébánia udvarán. Az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetem néprajz tanszékének tanára, aki egyben a Debrecentől 80 Km-re eső település - Újiráz plébánosa, Dr. Dénes Zoltán atya ekkor látta először vendégül tanár kollégáit és tanszék diákjait.
Azóta eltelt évek alatt a baráti összejövetelből komoly több száz fős rendezvény lett. Kinőve a plébánia családias hangulatú épületét jelenleg a település kultúrházában tartják meg évente az ünnepélyes vacsorát, azonban a disznó feldolgozása továbbra is a plébánia területén történik a szorgos helybeliek segítségével.
Az idén február 17.-én Dr. Bartha Elek tanszékvezető tanár tartotta a vérfogó tálat a plébánia udvarán. Az elmúlt évekhez hasonlóan ország minden részéről, sőt a határokon túlról is érkeznek érdeklődők, így az esti vacsoránál több mint 150 éhes ember ült asztalhoz.


Az összejövetelt közel másfél órás filmben örökítettük meg, amihez jó szórakozást kíván a karpatmedence.net csapata!

A disznótor történetéről ITT olvashat további érdekességeket.

Módosítás dátuma: 2012. március 20. kedd, 22:41