Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Vesd Bele Magad!

Vesd Bele Magad!

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Vesd Bele Magad!

Vesd bele magad!„Igen fontos lenne az, hogy a falusi általános iskolákban elsősorban, ismertessék a Kertmagyarország eszméjét és a helyben kialakult régebben bevált különleges, speciális mezőgazdasági, kertészeti stb. kultúrákat. Ehhez azonban először is meg kell menteni magát a falusi iskolát. Minden eszközzel oda kell hatni, hogy a kisfalvak ne mondjanak le a saját iskolájukról. Inkább vállalniuk kell az osztatlan iskolát és erre az iskolatípusra kell a tanítókat is felkészíteni. Az a falu, mely elveszti iskoláját, maga is elvész rövidesen.”

Honlapunk minden olyan kezdeményezést támogat, mely segíti a falusi közösségek újraélesztését és igyekszik visszaállítani a munka becsületét. Ahogy a fent olvasható idézetben Andrásfalvy Bertalan is leírja, ehhez a legjobb és leghasznosabb terepet általános iskoláink adhatják, hiszen diákjainknak tudjuk még leginkább megtanítani a munka értékét, az ő kezük nyomán lehetnek majd újra virágzó, rendezett falvaink és életképes, működő közösségeink. Ha sikerül ránevelni őket a rendre, a hasznosságra és a szép környezet iránti igényességre, akkor újra megtelnek udvaraink élettel: a rendetlenség vagy éppen a tujardők és szépen nyírott pázsit helyett újra baromfik kapirgálnak majd, a veteményesben zöldségek sorolnak és gyümölcsfák virágoznak, hozzák ízletes és egészséges terméseiket. A Vesd Bele Magad! program jelentkezés határideje idén ugyan már lejárt, mégis fontosnak tartjuk tájékoztatni az oldal olvasóit e remek kísérletről. Terveink szerint a kezdeményezést a későbbiekben is nyomon követjük majd.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége –AGRYA- 2012-ben újra elindította a Vesd Bele Magad! Programot. Általános iskolák közreműködésével, a 2011. évihez hasonló módon kerül lebonyolításra. Így kisiskolások, lehetőség szerint alsó tagozatos gyerekek kapnak vetőmagot, hogy azt otthon, a saját konyhakertben elvessék, majd a terméket a család felhasználja, elfogyassza. A kiválasztott növények (zöldborsó, hónapos retek, vöröshagyma, sárgarépa, karalábé) a gyermekek számára is könnyen előállíthatóak, nem kényesek és kevéssé igényelnek növényvédelmi ismereteket. Célunk felhívni a kisdiákok figyelmét arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül, otthon is elő lehet állítani. Ezzel együtt kívánatos, hogy megérezzék például a saját borsó ízét és érzékeljék, mennyire más a zamata és felhasználhatósága a friss, általuk termelt árunak, mint a boltinak.

Fontos a szemléletformálás, a helyben előállított friss magyar termékek fogyasztásának ösztönzése, a fizikai munka élményének és becsületének megmutatása, a gazdák és a mezőgazdaság szerepének és felelősségének bemutatása.

A résztvevő gyerekek általános iskolákhoz, azon belül egyes osztályokhoz kapcsolódnak. Az iskolák elsődleges feladata, hogy összefogják, koordinálják, számon kérjék a gyerekek munkáját. A tanintézeteket egy-egy fiatal gazdálkodó segíti, ha szakmai segítségre van szükségük.

A program honlapja itt található meg: http://www.vesdbelemagad.hu/