Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek TÁRGY-ESET

TÁRGY-ESET

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

TÁRGY-ESET

Kiállítás a szolnoki múzeum fennállásának 80. évfordulójára

A fotóra kattintva tekintheti meg képgalériánkat!2014. november 11-én nyitotta meg kaput a Damjanich János Múzeum Tárgy-eset című rendhagyó kiállítása a múzeum időszaki kiállítótermében (Kossuth Lajos tér 4.). Az intézmény konferenciával, emléktábla-avatással, a képtár felújításával s jelen kiállítás megvalósításával ünnepli 80 éves történetét.

A tárlat azért is érdekes lehet a közönség számára, mivel az utóbbi másfél évtizedben bekerült tárgyak bemutatásával kívánja a múzeum működését, tárgyi értékeit bemutatni.  Éppen ezért nem egy központi gondolat, vezérfonal köré építették a kiállítást, inkább a gyűjteményi egységek önmaguk külön-külön villantják fel az elmúlt idők múzeumi szerzeményeit.

Mivel a múzeumi gyűjtemények gyarapítására az állam nem biztosít külön keretet, a bemutatott értékek a régészeti ásatásokból illetve ajándékozás és pályázat útján kerültek az intézmény tulajdonába. A tárlat művészettörténeti, történeti, régészeti, könyvtári és néprajzi részre tagozódik. Természetesen a gyűjtött anyag töredéke került a látogatók elé, hiszen mindent nem lehetett a közönség elé tárni.

A néprajzi tárgyak közt feltűnhet a nézelődőknek egy furcsa egyveleg, mintha a jelen s múlt egy időben jelenne meg a szemünk előtt. A rendezők három részre tagolták a bemutatatásra került anyagot. Egy oldalon Szabó László Tanár Úr dolgozószobáját imitálták, ahol gyimesi csángó viseleti darabok, körösrévi szilke látható. Középen egy gyönyörű lószerszám vonja magára a figyelmet, míg a sarokban egy népművészeti boltot mutatnak be a látogatóknak. Utóbbiban mai matyó mintás blúzok, kunhímzések tekinthetők meg.

Számos tárgyat azért nem mutattak meg a muzeológusok, mert állaguk annyira leromlott volt már a gyűjtésnél (karcagi szűr) vagy súlyuk nem tette lehetővé a szállítást (tanyai gazdaság eszközei: mázsáló), más használati eszközök pedig információhiány miatt maradtak ki. Szintén hanyagolták azokat, amelyeket már valamilyen formában megtekinthettek a látogatók más kiállítások alkalmával.

Összességében nagyon érdekes anyag állt így össze, aki teheti tekintse meg élőben a szolnoki múzeumban!

Módosítás dátuma: 2014. november 15. szombat, 10:36