Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Mazsolák Néprajzi érdekességek 10

Néprajzi érdekességek 10

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Néprajzi érdekességek 10

Kaszapengéből készült szárvágó Tiszavárkonyból

 

A kukorica betakarításának utolsó mozzanata a kukoricaszár levágása, kévébe kötése, kúpba rakása és hazahordása. A szárvágás speciális szerszámokkal, a szárvágókkal és kapákkal történik. A szárvágók általános formája a Kárpát-medencében balta alakú, ám országszerte elterjedt megoldásnak számít, hogy tönkrement kasza pengéjéből házilag barkácsolnak maguknak a feladat ellátására alkalmas munkaeszközt. Már Kiss Lajos felhívta a figyelmet rá, mennyi mindent készítenek a parasztemberek kaszából:

Szárvágó, Tiszavárkony, Simon Ferenc fotója, a DJM tulajdona

 
„Ha a kasza jó volt, nem hajítják el akkor se, ha elnyűvik, hanem különböző szerszám készítésére használják. A hegyéből csinálnak: fattyazó kést, régen békóvágófűrészt amit millingnek hívtak, fűrészt, szőlőtetéj hányót, acatolót. Közepéből: kaszakést, disznóölő kést, tetéjvágót, dohányvágót, sivágót, káposztaszelőt, acatolót, szürőnyesőt, gamóvasat (szűcsszerszám), agyagszelőt és isztergálót (gölöncsérszerszám), színelőt (tímárszerszám). Nyakából: tetéjvágó kést. Oromjából: csiholó acélat, cigányhorgot, csizmapatkót, sarkantyút, cigányfogas fogait, fegyverrugót, dohányfűző tűt. Készítenek még a kaszából szárvágót, használják kalapács élére, üllő tetejére, baltát acélaztatnak, éleztetnek vele.” (KISS Lajos: Vásárhelyi hétköznapok, 1958. 38-39.)
 
A Damjanich János Múzeum néprajzi gyűjteményében is több darab kukorica szárvágó található ebből az újrahasznosított fajtából, képünkön egy Tiszavárkonyban készült és 1968-ig használt példányt mutatunk be.
 

DJM= Damjanich János Múzeum

Módosítás dátuma: 2021. március 23. kedd, 19:38