Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Mazsolák Szerszámsimogató

Szerszámsimogató

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

SZERSZÁMSIMOGATÓ

A minap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplap első oldalát egy jó kiállású kecske uralta, amint gyermekek veszik körül, hogy megsimogathassák. Íme, ez az a kecske anyó, aki a kéményből ráugrott a gidáit lenyelt mohó farkas hasára, hogy kiszabadítsa őket. Vagy a hazugságban megátalkodott kecskebak, aki gazdája keze közül félig megnyúzva futott világgá. Hallottunk már húsvétkor nyuszi simogatásról, őzikével, borjúval, tehénnel, lóval való ismerkedésről. Bizony ott tartunk már, hogy a baromfinak csak a darabolt és fagyasztott képe jelenik meg a kicsik szeme előtt, ha tyúkanyóról hallanak, lila tehén, műanyag tehénszobor ad hírt a négylábúakról, a madarat kalitkából, a halat akváriumból ismerik unokáink. A szobában, a ház körül a macska még szabadon járkálhat, ölünkbe ugrik, simogatható, de a kutyákba most szerelnek be elektromos poloskákat. A képernyőt a mutánsok uralják, szörnyalakok vagy karikatúra rajzfigurák. Legalább egy simogatás erejéig valóban nem árt tudni a legkisebbeknek, hogy élő állat is van, ami tejet, tojást, húst ad. Igaz, azt nem sejtik, hogy az ember zord fegyházi körülmények között, szigorúan kimért nagyságú, kiszámított légterű börtönben tartja őket, s az élelemgyár egy gépalkatrészeként kezeli azt (már majdnem azt írtam ŐKET!).

 

 

De így van ez mással is. Mi, még azt tanultuk, hogy „az embert a munka tette emberré”, hogy „az ember szerszámkészítő állat”, hogy „a munka becsület és dicsőség dolga”, hogy „munka és munka között nincs különbség”, a „fizikai és szellemi munka egyenértékű, és csak jól végzett munka van”.

S hol tartunk ma?

Ma, amikor a kormány a munka társadalmának valós megteremtését jelölte meg elérendő célként, munkanélküliekkel túlterhelt társadalmunk számára.

Álújsághír:

„Kitűnő ötlettel lepte meg Szolnok város lakosságát a Belvárosi Iskola nyolcadik osztálya. A jövő héten, azaz 2011. október 17-én délután 4 órától a földszinti osztályteremben megnyitja kapuját az érdeklődők előtt a SZERSZÁMSIMOGATÓ AKCIÓ. Az energiapocsékolás, a mindent gépesítés helyett így lépnek fel a jövőt komolyan vevő ifjak. Egész évben minden második hétfőn más-más kézi szerszámmal ismerkedhetnek meg a dolgozni akarók. Az igényeket az ajtó melletti urnába dobott borítékolt űrlapon előre be lehet jelenteni. Ám gazdag és változatos programmal is készült a nyolcadikos diákok hada. Nyitáskor a KALAPÁCS-HARAPÓ-CSAVARHÚZÓ simogatható. Ötletes módon az ünnepi alkalomra egy százas szeget és egy colos facsavart kapnak ajándékba a látogató felnőtt korúak. De a jövőben lesz ÁSÓ-KAPA-GEREBLYE, SEPRŰ-LAPÁT-PORRONGY, FÜZET-CERUZA-RADIR simogatás is, hogy a változatos programjukból idézzünk. Emellett felhívjuk a figyelmet arra, hogy akár iskolába, akár munkahelyre, akár piacra vagy máshová  1, azaz egy kilométerre gyalog is el lehet és érdemes menni, illetve írni, olvasni, dolgozni – akár otthon is – természetes nappali világításban is lehet. Ez csak javára válik az embernek, akár a kétkézi munka.”

Jó ötlet.

Gratulálunk a nyolcadikosoknak!

Módosítás dátuma: 2011. október 23. vasárnap, 11:52