Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szellemi néprajz Népszokások Keleti népek újévi szokásai

Keleti népek újévi szokásai

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Keleti népek újévi szokásai

Nemcsak a művelt Európában ünneplik az új évet, hanem megvan ez a szokás jóformán a világ minden népénél.

A perzsáknál, – akik e tekintetben az egyetlen kivétel – az újév a gyász ünnepe. A vallás utasításaihoz híven, fekete és violaszín ruhába öltözve, böjtöl ilyenkor a mozlim. Ezzel szemben a többi keleti nép még zajosabban és komolyabban ünnepli az újesztendőt.

Indiában január elsején már hajnalhasadáskor megkezdik az ünneplést. Miután az újévet üdvözölték. a brahminok felkeltik az alvókat; a nők nagy sietséggel a tisztogatáshoz fognak, minden porszemet eltüntetnek, ami az elmúlt esztendőre emlékeztet. Mindenen túladnak, ami régi; a konyhát is új berendezéssel látják el. Az új edények igen fontos szerepet játszanak a további ünneplésben. Rizst vagy tejet főznek bennök, és a főzés eredményéből következtetnek az újév szerencsés vagy szerencsétlen voltára. Ha a tej gyorsan felforr, úgy ez szerencsés jel; ha kifut vagy az edény elhasad, kedvezőtlen a jóslat. Akinek a rizs szerencsét jövendöl, az juttat belőle barátainak és a főszereplőknek: teheneinek is. Mert az ünnep második napját ezeknek szenteli a hindu: leveti magát előttük a földre és hálából virágot visz nekik.

A kínaiak újévi ünnepének már egészen más a jellege. Ők az újesztendőt január 25-én ünneplik. A kínai ember elátkozottnak érzi magát, ha ezen a napon csak egy fillérrel is tartozik valakinek, ezért kölcsönt vesz az uzsorástól – gyakran hatvan százalékos kamatra is –, és kifizeti a hitelezőit. Ha utolsó számláját is kiegyenlítette, lakomához ül és elbúcsúzik az óévtől. Buddha képe előtt mulatozik, dorbézol, s a jókedv éjfél előtt nem szűnik meg, éjfél után ők is kikérdezik a sorsot a jövendő felől. Az egész jelenlévő társaság meggyújtott cipruságak lángjaiba bámul s figyeli, mit hoz a jövendő. Ha a jóslat kedvező, úgy a következő hónap az öröm ideje. Február 25-ig semmit sem dolgoznak, szünetel az ipar és kereskedelem, a hatóságok nem működnek, sőt még a rendőrség sem üldözi még a legveszedelmesebb betörőket sem.

Forrás: Téli Esték. A keresztény családok lapja. XII. évfolyam 9-10. szám. 1909. 11-12.

https://library.hungaricana.hu/hu/view/TeliEstek_1910/?pg=142&layout=s

Módosítás dátuma: 2023. január 21. szombat, 10:07