Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Vízkereszt napja

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Vízkereszt napja

Vízkereszt, vagy Háromkirályok napja a katolikus Egyháznak egyik legrégibb ünnepe. Többek között ezen a napon emlékezik meg a napkeleti bölcsek imádásáról, továbbá Jézusnak a Jordán vizében való megkereszteléséről. Ez utóbbival kapcsolatos a vízszentelés, amelyből később a lakóházak megszentelése fejlődött ki Vízkereszt körül.

A Vízkereszt napján szentelt vizet népünk foganatos szentelménynek tartja. Tápén, ha valakinek fáj a feje, szenteltvizes ruhával borogatják. Dorozsmán a lázas beteg homlokát szenteltvízzel kereszt alakjában szokták kenegetni. Alsóvároson is el szokták tenni, hogy szükség esetén mindig kéznél legyen.

A házszentelés Alsóvároson házról házra történik. A szentelést végző barátot a tiszta szoba asztalán feszület és égő szentelt gyertya fogadja. A szentelés nemcsak a család lakóhelyére, hanem az istállóra, ólra, az egész háztájékra is kiterjed. Végül a ház ajtajára fölírja a Háromkirályok nevét: 19 G+M+B 44. Búcsúzásul a kezében lévő kis kézi feszületet a család minden tagja megcsókolja. Szőregen a közelmúltban a házszentelő pappal együtt mentek a kántor, a ministránsok és egy gyermek, akinek nyakában zsák lógott, karján pedig kosár, az adományok számára. A szentelés végeztével ezt énekelték:

Hála neked Atyaisten,

Jóvoltodat mutasd itten ,

E házaknak épületeiben,

Mostani szentelésében.

 

Legfőképpen tartsd a gazdát,

Hitvesével ő magzatját,

Cselédjét engedelemben,

Tartsd isteni félelemben.

 

Vízkereszt tájékán szokásos játék a Háromkirályok járása. Három fiúgyermek csákóval a fején fehérbe öltözve jár házról-házra. Egyikük csillagot tart a kezében. Ennek a csillagnak hat ága van, a közepét szitából csinálják. Hátul hagynak neki egy kis nyílást, hogy a belül elhelyezett gyertyát meggyújthassák. Bemennek a házba és megkérdezik: Be szabad-e jönni a csillaggal Háromkirályt köszönteni? Ha engedelmet kapnak, akkor szintén Szőregen így szoktak énekelni:

Szent, szent és áldott

Istennek Fia,

Ki ma született:

Váltságunk díja.

Egeknek harmatja

Szent Szűznek magzatja,

Krisztus Jézus

Krisztus Jézus!

A játék szövege szerint Gáspár arannyal, Boldizsár tömjénnel, Menyhárt pedig mirhával tiszteli és dicsőíti

Az isteni gyermököt

Ki ma kijelentődött

A három bölcsek előtt,

Dicsérjük és áldjuk őt,

Szép jelünk, szép csillag

Szép napunk támadt.

 

Forrás: Vízkereszt napja. Szeged Népe. Délmagyarország XX. évfolyam 4. szám. 1944. 4.

Módosítás dátuma: 2023. november 15. szerda, 17:35