Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szellemi néprajz Proverbium Addig kapar a tyúk, míg szemre talál

Addig kapar a tyúk, míg szemre talál

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Addig kapar a tyúk, míg szemre talál

Hej, csak nincs párja a magyar példaszónak, közmondásnak. Itt van például ez is, amit ott fentebb, ennek az olvasnivalónak címéül írtunk. Mily kurtán és mégis mennyi bölcsességgel figyelmezteti ez a magyar embert az élet egy nagy titkára, nagy hordozójára.  A kitartásra.

Magyar embernek sok a java, de nem kevés a gyengéje sem. Ezek közzé tartozik a kitartás hiánya. Hogy hamar beleun valamibe! Nem várja be a dolog végét. Félmunkánál megáll. Másfelé kapkod, mihelyest látja, hogy kissé göröngyös az útja. Lám, tanítja pedig a közpéldabeszéd: addig kapar a tyúk, míg szemre talál. Az a gyenge szárnyas jószág, addig keresgél, jár, kel, próbál, míg célját éri, szemre talál.

A magyar ember bizony, hogy nem ösméri a kitartás erejét, hatalmát, Nem tanul sem a tyúktól, sem a hangyától, sem a természettől. Ő azt hiszi, hogy a sült galamb csak úgy repül az ember szájába. Azt gondolja, hogy célhoz jutni könnyen lehet. Nem úgy barátaim! Lám a tyúk mennyit kapargál a szemeten. A hangya hányszor teszi meg a maga útját. Az esőcsepp hányszor hull a kőre, míg kivájja.

Más nép azért boldogul, mert kitartóbb. Mert acélos az akaratereje. Mert nemcsak szájjal hirdeti, hogy ha törik, ha szakad, de tettekben is bebizonyítja. A bolgárkertészek is eszembe jutnak most. Ők is addig kaparnak, öntöznek, ültetgetnek, pótolják a kiveszett palántokat, míg szemre, sikerre, jövedelemre tesznek szert.

A magyar ember nem babrál az ilyenekkel. Mit? Ő egyszer dolgozik, egyszer arat, a többivel nem törődik. Ez a mi öreg hibánk! Hej, pedig körülnézhetnénk ám. Tanulhatnánk eleget. Hogy vannak más népek is, melyek addig kapargatnak, míg szemre, gazdaságra, jólétre találnak.

Hát véssük jól emlékezetünkbe ezt a közmondást, és ha valamihez hozzá kezdünk és vesszük észre, hogy lankad az erőnk, vagy a reményünk, azzal a biztatással kétszerezzük meg munkánkat: „A tyúk is addig kapar, míg szemre talál.”

Forrás: Téli Esték, 1913. XVI. évfolyam, 15. szám. 5.

https://library.hungaricana.hu/hu/view/TeliEstek_1913/?pg=44HYPERLINK "https://library.hungaricana.hu/hu/view/TeliEstek_1913/?pg=44&layout=s"&HYPERLINK "https://library.hungaricana.hu/hu/view/TeliEstek_1913/?pg=44&layout=s"layout=s

Módosítás dátuma: 2022. július 06. szerda, 10:33