Isten hozta!

Kárpát-medence Isten ölelése!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szellemi néprajz Monda Hogyan keletkezett a szarvasgomba?

Hogyan keletkezett a szarvasgomba?

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huJP-Bookmark

Hogyan keletkezett a szarvasgomba?

Volt egy szegény favágó, aki épp sült krumpliból álló szegényes vacsorájához ült, amikor egy toprongyos öreg anyóka kopogott ajtajánál és alamizsnát kért. A favágó megosztotta vele a vacsorát és akkor az öregasszony hirtelen gyönyörű tündérleánnyá változott át, és egy pálcikával megérintette a krumplikat, amelyek ízletes feketeszínű gyümölcsé változtak át. A tündér azután így szólott a favágóhoz:

— Menj kertedbe, áss a földben és ugyanilyen gyümölcsöt fogsz találni, amelynek eredetét senki sem fogja tudni.

Ez a gyümölcs volt a szarvasgomba. A favágó teleszedte a gombával kosarát és földesurának vitte, akinek nagyon ízlett a gomba, úgyhogy tanácsára a favágó a királynak is vitt egy kosárral az ismeretlen gyümölcsből. 

A favágó azután nagyon meggazdagodott és fiai arany kocsikban jártak, mígnem a gazdagság gőgösekké tette őket és egy este az öregasszonyt, ugyanazt a tündért, akinek nagy vagyonukat köszönhették és aki most ismét alamizsnát kért, hogy próbára tegye őket, kidobták a kastélyukból. A tündér akkor haragosan kijelentette:

— A szarvasgomba ezentúl nem csak a ti kertetekben, hanem az egész országban fog teremni.

Azután a varázsvesszővel megérintette a favágó fiait, akik disznókká változtak, és azóta ezek az állatok orrukkal turkálnak a szarvasgombák után.
 

A szarvasgomba eredetéről szóló monda  a perigordi­ földművesek körében volt elterjedve. A Franciaország dél-nyugati részén fekvő Dordogne-Périgord vidéke világszerte híres őskori hagyatékairól, történelmi műemlékeiről, változatos tájáról és gasztronómiájáról. A vidékre a tradicionális konyha a jellemző. Fő alapanyaguk a liba, a kacsa, a libamáj és a dió mellett a Périgord-i szarvasgomba.

Forrás:

A szarvasgomba legendája. Téli Esték, 1914. 18. évfolyam, 18. szám 5.

https://library.hungaricana.hu/hu/view/TeliEstek_1914/?pg=68&layout=s

Módosítás dátuma: 2022. július 06. szerda, 07:55